Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nová fotografická výstava předznamenává 670. výročí Svatovítské katedrály

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 8. prosince 2013 11:11
Nová fotografická výstava předznamenává 670. výročí Svatovítské katedrály

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - V Mladotově domě ve Vikářské ulici na Pražském hradě je od včerejška přístupná fotografická výstava Katedrála a živá setkání. Předznamenává 670. výročí katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, které připadá na příští rok. Výstavu připravila Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze ve spolupráci s fotografy Romanem Albrechtem a Irenou Grimovou a potrvá do 12. ledna. 

Výstava navazuje na expozici, která se konala před rokem. Proti loňsku se obměnili autoři fotografií, kterých je celkem šest a vystavují téměř 60 nových snímků vzniklých v metropolitní katedrále v letošním roce. Jejich zaměření se podle Albrechta trochu liší. 

"Nechtěl jsem, aby to vyznělo jako reklama na církev, což mohlo na minulé výstavě tak působit. Chceme poukázat na duchovní rozměr člověka, tedy nepůjde jen o fotky architektury, ale lidí, kteří ji vyplňují," řekl již dříve ČTK Albrecht s tím, že výstava nabízí průřez významných událostí v letech 2012 až 2013 zachycených uměleckou a dokumentární formou. 

Autoři projektu Katedrála a živá setkání o fotografiích říkají, že se snaží zachytit neviditelné - duchovní rozměr člověka. Dílo samotné představuje kouzlo hry se světlem nejen v majestátních prostorách katedrály sv. Víta. Autoři vystavených snímků fotografují ve svém volném časem, jinak pracují jako manažeři velkých firem. Roman Albrecht ale také například doprovází kardinála Dominika Duku jako jeho osobní fotograf na významnějších zahraničních cestách, řekla ČTK za pořadatele Štěpánka Kohoutová. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)