Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve podaly za první prosincový týden dalších 66 žádostí o svůj majetek

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. prosince 2013 15:27
Církve podaly za první prosincový týden dalších 66 žádostí o svůj majetek

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Mezi 28. listopadem a 5. prosincem podaly církevní společnosti dalších 66 výzev na vydání majetku. Jde v nich o 936 pozemků. Celkem Státní pozemkový úřad eviduje 2911 výzev na vydání 63.644 pozemků a 814 staveb, uvedlo dnes na své webové stránce ministerstvo kultury. Čas na podávání žádostí mají církevní společnosti do konce roku. Nově podané výzvy jsou především žádosti římskokatolických farností.

Stát eviduje také žádosti o movitý majetek, v několika případech již o vydání uměleckých děl rozhodl. Národní galerie v Praze tak vydá gotické desky tvořící Vyšebrodský oltář, čtyři obrazy z rovněž středověkého Puchnerova oltáře a dva obrazy Petra Paula Rubense. Díla zatím zůstanou v expozicích NG jako zápůjčka.

NG ke 4. prosinci evidovala dalších sedm výzev, ty poslední přišly v listopadu a galerie má na rozhodnutí šest měsíců. Jedné výzvě ale nevyhověla, neboť požadovaných osm děl vydala již v roce 1994, a další výzvě vyhovět nemůže, protože požadovaná gotická deska v NG není.

Také další příspěvkové organizace ministerstva kultury dostávají žádosti od církví. Národní památkový ústav například dostal výzvu k vydání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, hradu Bouzov, kláštera Porta Coeli v Předklášteří, Sázavského kláštera, zámku Týniště či zámku ve Žďáru nad Sázavou. V tisku se objevila informace, že olomoucké arcibiskupství požádá do poloviny prosince o vrácení zámku v Kroměříži. Ten dříve jako sídlo biskupů i arcibiskupů sloužil. V zámku je nyní mimo jiné expozice, jejíž části včetně slavného Tizianova obrazu jsou majetkem arcibiskupství, které o ně nepřišlo ani po roce 1948.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle schváleného zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Při současných jednáních o nové vládě se ale vede debata o změně rozsahu restitucí.

Proti způsobu narovnání s církvemi dlouhodobě protestuje sociální demokracie, změny restitucí nevylučuje ani ANO. Naopak třetí pravděpodobný partner v příští vládě - lidovci - považují věc za uzavřenou. V příštím týdnu se mají zástupci církví se sociálními demokraty a lidmi z ANO setkat. Politici prý přijdou s několika variantami změn restitucí, které se budou týkat například možného snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k restitucím. Očekávají, že vlastní návrh představí i náboženské společnosti. Schůzka má být 17. prosince v Senátu. Církve doufají, že další jednání se pak uskuteční na církevní půdě.

ČSSD vedle snížení výplaty usiluje o vyjmutí Pražského hradu z restitucí a omezení účelu, na který mohou být peníze vyplacené církvím použity.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)