Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stát odmítá katolické církvi vydat budovy na Pražském hradě, prý kvůli bezpečnosti

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 11. prosince 2013 22:15
Stát odmítá katolické církvi vydat budovy na Pražském hradě, prý kvůli bezpečnosti

Panoramatický pohled na Pražský hrad
Autor: Wikipedia.org / Stefan Bauer / Creative Commons

Praha - Stát katolické církvi v rámci majetkového vyrovnání nevydá budovy a pozemky na Pražském hradě. Podle Kanceláře prezidenta republiky by jejich vydání mohlo ohrozit bezpečnost sídla hlavy státu. Církev žádala po státu vydání celkem devíti budov v areálu Hradu. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 

"Tato žádost odporuje dikci zákona o narovnání s církvemi a dohodě uzavřené mezi prezidentem Václavem Klausem a kardinálem Dominikem Dukou," řekl ČT mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Dohodu uzavřel bývalý prezident s Dukou v květnu 2010 a považoval tím otázku církevních restitucí v rámci areálu Pražského hradu ze vyřešenou. 

Církev se kvůli nevydání požadovaných budov soudit nehodlá a chce uzavřít novou dohodu. "Myslím si, že žádný soud nepřipadá v úvahu. Chystá se dohoda, která by měla celý tento problém vyřešit," řekl ČT šéf odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského Milan Badal. Dohoda, tentokrát mezi Dukou a Zemanem, by měla být hotová do poloviny příštího roku. 

Pražské arcibiskupství požádalo stát podle deníku Právo o navrácení devíti budov na Hradě a pozemků pod nimi letos v létě a plánovalo je vyměnit za dva objekty, které vlastní Správa Pražského hradu. Arcibiskupství tvrdí, že to vycházelo z dohody mezi Klausem a Dukou. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)