Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Skauti včera přivezli do Česka betlémské světlo

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 15. prosince 2013 15:53
Skauti včera přivezli do Česka betlémské světlo

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno - Brněnští skauti včera přivezli z Vídně do Česka takzvané betlémské světlo, jeden z moderních symbolů Vánoc. Plamínek zažehnutý v Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus, uchovávali v olejových svítilnách. Nyní se začne prostřednictvím skautů a věřících šířit po českých a moravských chrámech i domácnostech. 

Skauti převzali světlo při ekumenické bohoslužbě ve Votivním kostele v centru Vídně, které se zúčastnily skautské delegace mnoha zemí. Poté plamínek střežili vybraní junáci se dvěma svítilnami. "Měli jsme jednu hlavní a jednu záložní, aby se nic nestalo a nemuseli jsme jet znovu," řekl ČTK skaut David Janoška. Další skupina jela do Brna autobusem. 

V neděli při bohoslužbě v katedrále na Petrově předají skauti světlo představitelům brněnské diecéze. "Od následující soboty pak budou plamínek pokoje a míru rozvážet vlaky Českých drah po celé republice," uvedla v tiskové zprávě mluvčí drah Kateřina Šubová. 

Do Vánoc pak bude světlo k dispozici v mnoha kostelech, skautských klubovnách či na obecních úřadech - záleží na místních podmínkách. Brňané si mohou pro betlémské světlo přijít třeba v pondělí 23. prosince na Novou radnici, uvedl předseda Krajské rady Junáka Pavel Blažík. 

Tradice šíření betlémského světla vznikla v Rakousku v roce 1986. Původně šlo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých dětí. Brněnští skauti tradici do Česka přinesli po pádu komunistického režimu, když obnovili kontakty s rakouskými kolegy. Do Betléma je každý rok pro plamínek vyslán chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 86)