Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka se setkal s představiteli armády a vyjádřil úctu českým vojákům

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 17. prosince 2013 15:01
Kardinál Duka se setkal s představiteli armády a vyjádřil úctu českým vojákům

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Ministr obrany Vlastimil Picek, jeho první náměstek Daniel Koštoval, zástupci Velení Armády České republiky (AČR) v čele s náčelníkem Generálního štábu AČR Petrem Pavlem, představitelé Vojenské kanceláře prezidenta republiky, Hradní stráže, Vojenské policie a Vojenského zpravodajství přijali pozvání kardinála Dominika Duky a v pondělí se s ním setkali v prostorách pražského Arcibiskupského paláce.

„Letos Duchovní služba AČR oslavila 15 let své existence a za poslední léta se v této oblasti podařil obrovský kus práce,“ připomněl při setkání Vlastimil Picek a poděkoval kardinálu Dukovi za péči a přízeň, kterou dlouhodobě armádě věnuje.

„Naše setkání je nejen z mé strany, ale vzhledem k přítomnosti vojenských kaplanů i ze strany ostatních církví, určitým poděkováním a výrazem úcty, kterou chováme vůči vám vojákům, kteří aktivně sloužíte v armádě, ale také vůči vašim ženám, dětem a rodinám, protože je to služba, do které je vtaženo celé vaše rodinné prostředí,“ ocenil Duka vojenské profesionály a také důležitost podpory jejich rodin.

Na jeho slova navázal Koštoval, který podtrhl důležitost lidské solidarity, přátelství, míru a klidu ve společnosti a v této souvislosti zdůraznil i roli armády v zahraničních operacích. „Jsem přesvědčen, že je správné, aby česká armáda byla přítomna na řadě míst mimo Českou republiku, kde je v sázce mír a základní lidské hodnoty právě proto, aby nebyl ohrožen klid v samotné České republice,“ konstatoval Daniel Koštoval.

Generál Pavel poté upozornil na důležitost práce kaplanů a rozměr působení církví ve vztahu k budování hodnot v armádě. „Tak jako moje babička byla strážcem těch správných hodnot a vedla mě k tomu, abych byl slušným člověkem, tak podobně vnímám vztah armády a církví,“ konstatoval generál Petr Pavel. „Vnímám církve nejen jako nositele víry do armády, protože to není jejich cílem, ale hlavně jako strážce těch klasických tradičních hodnot, které  bohužel dnes upadají,“ dodal a zdůraznil, že církve mají podíl na tom, že kultivují nejen armádu samotnou, ale také postoje vojáků, které zaujímají nejen  misích, ale i v mírovém životě.  „To si myslím, že je naplněním, které samo o sobě určitě stojí za to,“ vyzdvihl generál Pavel úlohu Duchovní služby v armádě a poděkoval za všechny vojáky české armády kardinálu Dukovi za podporu.

První vojenský kaplan začal působit v AČR v roce 1996. Vojenští kaplani jsou duchovní, které do služby vysílají společně církve sdružené v Ekumenické radě církví a Česká biskupská konference. Před vstupem do AČR musí splnit celou řadu kritérií a jsou na ně kladeny stejné požadavky jako na vojáky z povolání, standardně se také účastní zahraničních operací. Služba vojenského kaplana je časově omezená. V Ozbrojených silách ČR působí v současné době 29 kaplanů z osmi církví. Z tohoto počtu je jedna žena.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 52)