Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František prohlásil za svatého jezuitu Petra Fabera

Ze světa / vlu / ČTK / 17. prosince 2013 23:09
Papež František prohlásil za svatého jezuitu Petra Fabera

Jezuita Petr Faber byl prvním společníkem svatého Ignáce z Loyoly při zakládání jezuitského řádu
Autor: Wikipedia.org

Vatikán - Papež František prohlásil za svatého jezuitu Petra Fabera, který žil v 16. století. Faber byl prvním společníkem svatého Ignáce z Loyoly při zakládání jezuitského řádu a papež František, který je rovněž jezuitou, se už několikrát nechal slyšet, jak moc si ho váží. Vatikán papežův krok oznámil u příležitosti Františkových 77. narozenin. Podle agentury AP jde o jakýsi dárek jeho jezuitské rodině. Papež použil zrychlenou kanonizační proceduru, která mu podobný krok umožňuje.

Petr Faber žil v letech 1506 až 1546. S Ignácem z Loyoly a dalším budoucím významným jezuitou Františkem Xaverským se seznámil během studií v Paříži, kde byli spolubydlící. Psal si deník, který se dochoval dodnes a který je významným svědectvím o prvních jezuitech a okolnostech vzniku jezuitského řádu. V roce 1872 jej papež Pius IX. blahořečil.

František, který je prvním jezuitským papežem, již několikrát zdůraznil, jak důležitou osobností byl Faber pro jeho život. Nedávno například vyzdvihl jeho poselství, že "dialog by měl být veden s každým, i s vašimi oponenty".

V září František obešel typické vatikánské procedury, když oznámil, že za svatého bude prohlášen jeho předchůdce papež Jan XXIII. Během slavnostní ceremonie 27. dubna příštího roku bude kanonizován společně s papežem Janem Pavlem II. Druhý zázrak Jana Pavla II., který byl pro kanonizaci nutný, byl již uznán. V případě Jana XXIII. nařídil František kanonizaci i bez potvrzeného druhého zázraku. Pominutí pravidla označila tehdy agentura AP za "velkou ukázku papežovy autority".

Nyní v případě Fabera zvolil papež František ještě další zřídka používanou proceduru, která je "ekvivalentem kanonizačního procesu". Jezuita byl tak prohlášen za svatého bez formální ceremonie i bez toho, že by byly potvrzeny jeho zázraky.

Tuto proceduru používali papežové i v minulosti k tomu, aby prohlásili za svatou osobnost, která zemřela již před delší dobou a která byla církví uctívána dlouhá staletí. Papež Benedikt XVI. využil tuto proceduru třikrát, jeho předchůdce Jan Pavel II. jednou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)