Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka: Člověk nesmí dostat strach ani v těžkých dobách

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 18. prosince 2013 10:48
Duka: Člověk nesmí dostat strach ani v těžkých dobách

Biskupské heslo Dominika Duky: „V Duchu pravdy“
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Ani v překotných událostech, které přinesl v české společnosti a politice právě končící rok, nesmí člověk podléhat zmatkům, ztratit orientaci a dostat strach. ČTK to řekl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. "Máme-li určitý cíl, a ten je nejen pro věřící, ale i pro všechny lidi dobré vůle jasný, dá se proplout i turbulencemi, kterých bylo v letošním roce až přespříliš," uvedl.

Odpočinek, zklidnění a zastavení přináší podle hlavy české katolické církve vrcholící advent. "Advent je zvláštní doba, všechny křesťanské církve se více přibližují židovské historii, čteme více Starý zákon. Přemýšlíme nad výroky, které se týkají budoucnosti židovského národa, ale které proroci posouvají a vlastně jsou to oni, kteří dali dějinám smysl," říká. "Pozorný čtenář si tak uvědomí, že dějiny nejsou nahodilost, ani společnost nejde nějakou náhodnou cestou. Člověk tvoří společnost, tedy i vlastní lidský život má svůj cíl a má svůj smysl. V tom je advent nádherný," podotkl kardinál.

Duka míní, že svět víry může být nadějí i pro celou českou společnost a pro pohled do budoucna. "Protože mnozí z nás jsme přesvědčeni, že všechno skončilo a máme z toho pocit zmarnění, což není správné," upozornil.

Nestabilnost politiky mě zneklidňuje

Za sebe rok 2013 přirovnává téměř k tornádu. "Začalo to v lednu onou zprávou o odstoupení papeže. Znamenalo to změnit kalendář, odcestovat do Říma, kde proběhla nejprve poradní zasedání, poté volba papeže a i dále se jedna věc kupila za druhou, nejen v církevním, ale i v politickém životě," připomněl.

Věcí, která hlavu katolické církve v poslední době v české společnosti překvapila, je nestabilnost politiky. "Zneklidňuje mě to. Je to ale, myslím, problém většiny zemí. Jako zvláště nebezpečnou vnímám nestabilnost demokratických politických systémů, které jakoby nebyly schopny racionálně a s jistou předvídavostí hledět do budoucna a řešit problémy," říká. Politici podle něj problémy odkládají, řeší je polovičatě a bojí se lidem říci: není možné stále jen nezodpovědně slibovat.

"Je potřeba, aby se společnost přestala radikalizovat vpravo-vlevo a aby si víc uvědomila potřebu řešení problémů. Ta řešení ale nejsou schopné přinést politické strany a měly by si to uvědomit," uvedl kardinál. Reformy zdravotnické, sociální i další se podle něj stále nedaří proto, že jejich realizace je v rukou parlamentu, kde se střídají poslanci nejrůznějších profesí.

Podle Duky by o takto závažných společenských problémech měly politické strany více debatovat s odborníky a nezávislými apolitickými institucemi. V mnoha případech podle něj není řešením ani referendum. "Hlasovat o zdravotní péči v rámci referenda je velice nebezpečné. Lidé nedomyslí, že těžko mohu rozhodovat o nákladnosti přístrojů, jejich vývoji či použití. Ne všechno lze řešit politickou debatou," uzavřel kardinál Duka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)