Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově vystaví vzácné výtisky Biblí

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 19. prosince 2013 16:59
Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově vystaví vzácné výtisky Biblí

Bible kralická
Autor: ČCE / Tomáš Najbrt

Pelhřimov - Návštěvníci expozice Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově budou mít od pátku 20. prosince do 5. ledna 2014 ojedinělou příležitost prohlédnout si zblízka vzácné výtisky několika Biblí. Nejvzácnějšími exponáty jsou originál šestého dílu Bible kralické z roku 1601 a originál Bible kralické z roku 1613. Novinářům to dnes řekl teolog a sběratel Biblí Vladislav Donát z Biblického teologického semináře, jenž knihy muzeu zapůjčil. 

Výjimečná výstava je současně připomínkou letošního 400. výročí posledního předbělohorského vydání Bible kralické, jedné z nejvýznamnějších českých literárních památek. "Bible kralická byla prvním českým překladem Bible z původních biblických jazyků - hebrejštiny, aramejštiny a řečtiny. Byli jsme teprve pátým národem na světě, které měl Bibli přeloženou z původních jazyků," řekl Donát. Obou nejvzácnějších vystavených výtisků se podle něj na světě vyskytuje pouze několik stovek, většina skončila v soukromých sbírkách. 

Po bitvě na Bílé hoře byly tyto Bible vyhledávány, páleny a jejich držitelé trestáni. "Každý dochovaný původní výtisk je tedy velikou vzácností," řekl Donát, jenž má ve sbírce přes dvě stovky Biblí mnoha druhů a velikostí. Bible byly letos na podzim vystaveny v pelhřimovské městské knihovně. Lidé v Muzeu rekordů uvidí také Bibli prešpurskou, evangelickou Postilu, Svatováclavskou bibli, několik kancionálů a dalších výtisků. 

První vydání Bible kralické vyšlo v šesti svazcích, v jednosvazkovém vydání vyšla Bible kralická poprvé v roce 1596. Letošní výročí připomnělo poslední předbělohorské vydání. V době rekatolizace spojovala Bible kralická rozptýlené skupiny českých a moravských exulantů i domácí tajné příznivce jiných církví než katolické. 

V Kralicích nad Oslavou se oslavy 400. výročí posledního předbělohorského vydání Bible kralické uskutečnily v polovině září. V tamní škole byly otevřeny výstavy přibližující mimo jiné moravské nekatolické památky. Doprovodný program nabídl téměř čtyři desítky akcí, kterých se zúčastnilo kolem 3000 návštěvníků. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)