Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do cenného kostela v Krásném Březně se po rekonstrukci navrací pravidelné bohoslužby

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 20. prosince 2013 10:11
Do cenného kostela v Krásném Březně se po rekonstrukci navrací pravidelné bohoslužby

Kostel sv. Floriána v Krásném Březně před rekonstrukcí
Autor: Wikipedia.org / Lukas Sova / Creative Commons

Ústí nad Labem - V ústeckém kostele svatého Floriána se bude v sobotu konat bohoslužba, která završí jeho dvouletou stavební obnovu. V průběhu příštího roku se bude ještě restaurovat oltář. Kostel, nacházející se v městské části Krásné Březno, je na seznamu národních kulturních památek, jeho rekonstrukce stála zhruba 25 milionů korun. ČTK o tom informoval ředitel ústecké pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ) Petr Hrubý. 

Kostel se nachází v těsné blízkosti zámku v Krásném Březně, který slouží jako sídlo ústeckých památkářů. Zámek se celkově rekonstruoval v letech 2009 až 2011, oprava kostela je tak završením obnovy celého zámeckého areálu. "Kostel je po stavební stránce hotov, 5. prosince jsme ho zkolaudovali. Pořádáme tedy první bohoslužbu už ve zkolaudovaném, zrekonstruovaném kostele," řekl Hrubý. Bohoslužby se zúčastní litoměřický biskup Jan Baxant, opravenému kostelu má požehnat. 

V kostele byly podle Hrubého před rekonstrukcí poškozené zejména omítky. "Restaurovaly se hřeby na klenbě, které jsou honosné a povyšují interiér z obyčejného venkovského kostela na zámeckou kapli. Dále kazatelna, křtitelnice, máme zrestaurovanou chórovou mřížku, jsou zrestaurované vitráže, okna byla předtím zatlučená dřevěnými deskami. Zásadní je, že je tam nový varhanní stroj, plně funkční, do interiéru se možná hodí i víc než ten, co tam byl předtím," řekl Hrubý. Práce budou částečně pokračovat i v roce 2014, a to především na hlavním oltáři. 

Kostel bude od soboty sloužit věřícím. "S farností Střekov máme domluveno, že od další soboty bude zaveden pravidelný režim, tedy že mše svatá bude každou sobotu od čtyř hodin," upozornil Hrubý. Kostel svatého Floriána patří od 60. let mezi kulturní památky. V roce 2008 povýšil na národní kulturní památku. "Je to jedna ze staveb saské renesance, která je dochována v čisté slohové formě," uvedl ředitel. Kostel byl postaven na přelomu 16. a 17. století. "Více méně kromě dvou až tří úprav v 19. století a jedné v baroku neprošel žádnou modernizací. Interiér je tedy více méně dochován tak, jak to v roce 1606 dokončili," přiblížil Hrubý hodnotu památky.

Součástí obnovy kostela bylo v říjnu také zavěšení tří zvonů do jeho zvonice. Původní, renesanční zvony se nedochovaly. Jeden byl zrekvírován za první světové války, za druhé světové války pak vzal za své i jeho nástupce z roku 1924. Druhé dva skončily pravděpodobně ve sběrně surovin na konci 90. let. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)