Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zavražděný Popieluszko se prý postaral o zázračné uzdravení

Ze světa / vlu / ČTK / 24. prosince 2013 11:55
Zavražděný Popieluszko se prý postaral o zázračné uzdravení

Jerzy Popiełuszko (1947-1984)
Autor: Wikipedia.org

Varšava - Polský katolický duchovní Jerzy Popieluszko, kterého v roce 1984 zavraždili důstojníci komunistické tajné policie, by se mohl zakrátko ocitnout na cestě k prohlášení za svatého. Uvedla to polská televize TVN 24 s odvoláním na zdroje z Vatikánu a Francie, referující o "nevysvětlitelném uzdravení" jako o zázraku připisovaném umučenému polskému knězi.

Do nemocnice v severofrancouzském městě Creteil se loni 14. září vydal farář, aby udělil poslední pomazání šestapadesátiletému pacientovi v posledním stádiu netypické rakoviny krve. Dotyčný farář Jean se zrovna vrátil z Polska z poutě po Popieluszkových stopách. Shodou okolností se oba kněží narodili ve stejný den a Jean byl k umírajícímu přivolán zrovna o narozeninách.

Není divu, že se u nemocničního lůžka modlil právě k Popieluszkovi: "Poslouchej Jerzy, jsou to tvé i mé narozeniny, tak bys měl dneska něco udělat!" řekl podle francouzského katolického listu La Croix.

Za necelý týden se pacient Marc probral z kómatu a "z medicínského hlediska nevysvětlitelně" se náhle uzdravil, jak ošetřující lékař potvrdil i písemně. Místní biskup Michel Santier svěřil přezkoumání celé záležitosti ještě dvěma nezávislým lékařům a na březen povolal komisi, která - pokud zázrak uzná - předá věc Vatikánu.

Tam už papež František rozhodl, že koncem dubna bude svatořečen jiný polský duchovní, papež Jan Pavel II., který zemřel v dubnu 2005.

Život v pravdě

Jerzy Popieluszko se pro Poláky stal symbolem boje proti komunismu. Sloužil mše mezi stávkujícími dělníky, podporoval příbuzné pronásledovaných režimem. I po vyhlášení výjimečného stavu kázal zástupům věřících ve varšavské čtvrti Žoliborz o svobodě, solidaritě a o životě v pravdě.

Úřady si stěžovaly, že se Popieluszkovy mše "mění v politické manifestace, ohrožující pořádek a bezpečnost". V říjnu 1984 sedmatřicetiletého kněze unesli příslušníci Státní bezpečnosti a po několikahodinovém mučení ho zavraždili. Tělo se o několik dní později našlo ve Visle. Popieluszkův pohřeb se stal jednou z největších demonstrací proti komunistickému režimu, přišly na něj stovky tisíc lidí. Jako mučedník byl před třemi lety blahořečen, což je předstupeň před prohlášením za svatého.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)