Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do ulic v olomoucké arcidiecézi se chystají tisíce koledníků

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 1. ledna 2014 20:16
Do ulic v olomoucké arcidiecézi se chystají tisíce koledníků

Tři králové
Autor: Trikralovasbirka.cz / Facebook.com / - - / -

Olomouc - Zhruba 4000 skupinek koledníků se zapojí tento týden do Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje území Olomouckého a Zlínského kraje. Jejich počet je stejný jako loni. Pokud jim bude na cestách po domácnostech přát počasí, mohli by podle koordinátorů sbírky vybrat na pomoc potřebným zhruba stejně jako v předchozím ročníku. Letos na začátku roku koledníci vybrali 21,5 milionu korun. Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Odtud se poté rozšířila i do ostatních oblastí a stala se největší sbírkovou akcí charity v zemi.

"Skupinky koledníků se nyní stále dávají dohromady, čísla však budou podle nás stejná jako loni, kdy do ulic vyrazilo na 4000 skupinek. V tuto chvíli úředně zapečeťujeme pokladničky. Koledníci mají již také za sebou pondělní setkání s biskupem a arcibiskupem, v olomoucké arcidiecézi jsme naplánovali setkání v Přerově a ve Veselí nad Moravou," řekl ČTK koordinátor sbírky Marek Navrátil.

Výnos letošní Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi znovu překonal dosavadní rekord. Lidé z Olomouckého a Zlínského kraje věnovali koledníkům do kasiček téměř 21,5 milionu korun, což je téměř o 340.000 korun více než loni. V tomto regionu jsou z celé země lidé během sbírky tradičně nejštědřejší, je to dané i nejvyšším počtem koledníků. V celé zemi se vybralo téměř 76 milionů korun. "Hodně to závisí na počasí a počtu dobrovolníků, pokud to vyjde, myslím si, že by sbírka mohla být stejná. Výnosy sbírky jsou stejné nebo lehce stoupající především tam, kde charita má svou činnost a lidé mají kontakt s tím, co dělá," doplnil Navrátil.

Koledníky budou moci lidé potkat v ulicích od 1. do 14. ledna, záleží však na místních zvyklostech. V celé zemi budou moci lidé ve městech a vesnicích vidět v kostýmech Tří králů na 40.000 charitních koledníků. Dárcům se při svých návštěvách prokážou průkazkou a zapečetěnou kasičkou. Výtěžek sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí, zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc v zahraničí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)