Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prahou prošli tři králové, průvod zahájil největší dobrovolnickou akci v Česku

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 5. ledna 2014 18:57
Prahou prošli tři králové, průvod zahájil největší dobrovolnickou akci v Česku

Ilustrační foto
Autor: Trikralovasbirka.cz

Praha - Tři králové na velbloudech, družina pištců a bubeníků a živý betlém dnes k Pražskému hradu přilákali tisíce lidí. Koledníkům v Chrámu svatého Víta požehnal kardinál Dominik Duka, tradičním průvodem symbolicky začala Tříkrálová sbírka. Akci, která se letos koná podevatenácté, pořádají pražská Arcidiecézní charita, arcibiskupství a sdružení Mládež Idente.

Rodiny s dětmi a desítky malých Kašparů, Melicharů a Baltazarů s kasičkami Charity dnes od biblické podívané neodradil ani vytrvalý déšť. Koledníci, kteří od Nového roku až do 14. ledna vybírají peníze na pomoc handicapovaným, sociálně slabým či seniorům, se odpoledne po požehnání od kardinála vydali spolu s tříkrálovým průvodem v historických kostýmech od Hradčanského náměstí k Loretě.

Po cestě tři králové potkali krále Heroda, u Lorety pak předali Ježíškovi v jesličkách své vzácné dary - zlato, kadidlo a myrhu. Lidé, jejich dav lemoval celou cestu průvodu, poté mohli u jesliček nechat drobné dárky, které budou v pondělí předány potřebným dětem.

Do Tříkrálové sbírky se na Olomoucku zapojila tisícovka koledníků

Domácnosti v Olomouci a okolních obcích v těchto dnech obchází tisícovka koledníků, kteří se zapojili do letošní Tříkrálové sbírky. Koledníci v pondělí navštíví také radnici, hejtmanství, Univerzitu Palackého či arcibiskupa Jana Graubnera. Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Odtud se poté rozšířila i do ostatních oblastí a stala se největší sbírkovou akcí charity v zemi.

"Každoročně se do akce v Olomouci a okolních obcích zapojuje více jak tisícovka ochotných dobrovolníků," řekl ČTK Martin Rejšek z Charity Olomouc. Loni lidé na Olomoucku do Tříkrálové sbírky věnovali 1,155 milionu korun. "Výtěžek byl rozdělen tak, že 35 procent z částky použila Charita ČR a Arcidiecézní charita Olomouc na charitní projekty v rámci celé ČR i zahraničí. Zbylých 65 procent bylo využito v olomouckém regionu, zejména na projekty Charity Olomouc," uvedl.

Z finančních darů byla podpořena zařízení, která pomáhají lidem s duševním onemocněním, tělesným handicapem, seniorům, lidem bez domova, dětem z lokalit ohrožených sociálním vyloučením nebo lidem, kteří se ocitli v těžké životní situaci.

V ostravsko-opavské diecézi bude letos více koledníků než loni

V ostravsko-opavské diecézi se do 14. ledna zapojí do Tříkrálové sbírky přibližně 8000 koledníků, což je zhruba o tisícovku více než loni. Tehdy se kolednickým skupinkám v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku podařilo vybrat rekordních více než 12,5 milionu korun. Zástupci charity doufají v to, že obdobný výnos se podaří získat i letos.

Z vykoledovaných peněz se 65 procent vrátí do regionu. Charity v diecézi mají připravených podobně jako loni celkem 83 projektů, kterým by mohly peníze ze sbírky pomoci. "Tříkrálová sbírka je již tradiční sbírkou, která se za 14 let svého konání stala největší sbírkou v našem kraji i na území celé České republiky. Přes svůj rozsah většina výnosu sbírky pomáhá přímo v místě, kde byl vykoledován," říká ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské a Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Na východě ČR bude při Tříkrálové sbírce koledovat 2500 skupin

V hradecké diecézi, která zahrnuje území Královéhradeckého, Pardubického a části dalších sousedních krajů, se letos do sbírky zapojí přes 2500 skupinek dětských koledníků. Vloni sbírka v diecézi vynesla rekordních 10,8 milionu korun.

Hradeckým koledníkům požehná na cestu biskup Jan Vokál v pondělí 6. ledna v 08:00 v katedrále svatého Ducha. Výtěžek sbírky půjde na pomoc potřebným především v regionech, kde se sbírka koná, část výnosu půjde na humanitární pomoc do zahraničí. Konkrétně v krajském městě a okolí bude koledovat bezmála 200 skupinek tří králů. Budou prosit o dar na podporu Střediska rané péče Sluníčko, domácí hospicové péče a pečovatelské služby Oblastní charity Hradec Králové. 

Na 40.000 koledníků Charity, kteří podle tradice nechávají nad dveřmi navštívených domácností podpis K+M+B, mohou lidé v následujících dnech potkat ve většině českých měst. Loni se ve sbírce, která je největší dobrovolnickou akcí v Česku, vybralo rekordních téměř 77 milionů korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)