Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež omezil používání titulu monsignor

Ze světa / msek / Svetkrestanstva.sk / 5. ledna 2014 22:24
Papež omezil používání titulu monsignor

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Ze tří dosud používaných čestných titulů, jejichž nositelé byli titulováni  jako Monsignor - papežský prelát, apoštolský protonotár a kaplan Jeho Svatosti - ponechal pontifik v platnosti pouze poslední. Zároveň omezil možnost jeho nabytí pro diecézní kněze mladší 65 let. Nejnovější papežovo rozhodnutí není retroaktivní, tedy nemá zpětnou účinnost. Všichni dosavadní držitelé titulu monsignor jej tak mohou používat i nadále. Informoval o tom portál Vatican Insider.

Titul monsignor může být udělen pouze hlavou církve na návrh diecézního biskupa. Biskupové takto nejednou odměňovali kněží, kteří k nim byli loajální a měli zásluhy na budování a životě diecéze. Podle Vatican Insider kardinál Bergoglio během svého působení na arcibiskupském postu v Buenos Aires (1998 - 2013) ani jednou nezaslal Svatému stolci žádost o jmenování kněze za monsignora ve své arcidiecézi.

Významnou reformu použití těchto titulů provedl ještě Pavel VI. apoštolským listem Pontificalis domus z roku 1968. Je pravděpodobné, že nejnovější Františkův krok - redukce tří titulů na jeden spojena s věkovým omezením - bude též upravena prostřednictvím formálního právního dokumentu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)