Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egyptská policie kvůli vánočním svátkům posílila ochranu koptských kostelů

Ze světa / MiH / ČTK / 7. ledna 2014 9:56
Egyptská policie kvůli vánočním svátkům posílila ochranu koptských kostelů

Koptové demonstrující v Egyptě. Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Káhira - Egyptská policie posílila kvůli vánočním svátkům ochranu křesťanských kostelů v zemi. Jestliže bude při ochraně koptských křesťanů potřeba zasáhnout, mají muži zákona povoleno použít ostrou munici, oznámilo včera podle agentury Reuters egyptské ministerstvo vnitra. Koptové, jejich kostely i majetek se loni v srpnu, měsíc po svržení prezidenta Muhammada Mursího, stali terčem mnoha útoků. Nynější kabinet chce zabránit tomu, aby se podobná situace opakovala. 

Útoků na křesťany v Egyptě v posledních měsících ubylo, mezi islamisty a kopty ale i nadále panuje napětí a místní úřady se bojí, že se situace může kdykoli opět vyhrotit. U každého kostela bude hlídkovat pět až deset policistů. Ti budou také dohlížet na to, aby v okolí křesťanských svatostánků neparkovala auta. V ulicích se budou rovněž pohybovat policisté v civilu a specialisté na boj s terorismem. "Jestliže policie odhalí přítomnost nějakých teroristických elementů, použije ostré náboje," citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z ministerstva vnitra. 

Za vlády islamistického Muslimského bratrstva byly koptští křesťané naprosto ignorováni, stěžoval si již dříve patriarcha egyptských koptů Tavadros II. Podpořil proto loni v červenci svržení Muhammada Mursího. Jeho Muslimské bratrstvo se v zemi dostalo v absolutní nemilost a bylo označeno za teroristickou organizaci. Stalo se tak po prosincovém útoku na policejní stanici, při kterém přišlo o život 16 lidí. Vláda sebevražedný atentát připsala právě Muslimskému bratrstvu. Hnutí se ale od exploze distancovalo a násilí odsoudilo. 

Koptští křesťané tvoří asi deset procent z celkových 82 milionů Egypťanů. Jsou častými terči útoků a stěžují si na systematickou diskriminaci. Koptové se řídí starým juliánským kalendářem, Vánoce slaví v noci z 6. na 7. ledna.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)