Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež Pavel VI. zahájil před půl stoletím tradici zahraničních apoštolských cest

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 7. ledna 2014 10:25
Papež Pavel VI. zahájil před půl stoletím tradici zahraničních apoštolských cest

Papež Pavel VI.
Autor: vatican.va / Wikimedia Commons

Vatikán - Právě před půl stoletím, ve dnech 4. až 6. ledna 1964, navštívil papež Pavel VI. Svatou zemi. Petrův nástupce tak vůbec poprvé v dějinách vykonal pouť na místa Ježíšova působení a zároveň zahájil řadu zahraničních apoštolských cest současných papežů.

Tehdy mladý seminarista a dnešní pomocný biskup latinského patriarchátu v Jeruzalémě William Shomali k tomu říká: "Vzpomínám si velmi dobře na ono chladné ráno, kdy Pavel VI. přijel do Betléma, aby slavil mši svatou v jeskyni Narození Páně. Čekali jsme na jeho příjezd nejméně půldruhé hodiny. Jako seminarista jsem toužil po tom vidět Petrova nástupce, který sem přichází poprvé od doby svatého Petra. Pro každého to byla mimořádná událost. Papeže jsem zahlédl jen v rychlosti, chtěli ho pozdravit všichni, což bylo zcela nemožné. Později jsem ale četl jeho promluvy, které byly skutečně hluboké. Zejména homilie o rodině, kterou pronesl v Nazaretě – lze z ní stále citovat, je dosud velmi aktuální. Úmyslem Pavla VI. bylo vykonat pouť do Svaté země, ale otevřel tak vlastně cestu pro další návštěvy papežů. Velice cenné bylo ekumenické setkání s patriarchou Atenagorem, který o ně sám požádal a byl skutečně dojat, a jejich společná modlitba Otče náš na Olivové hoře. Z ekumenického hlediska to byl výjimečná návštěva," uzavírá biskup Shomali.

Papež František se chystá ekumenické objetí s ekumenickým konstantinopolským patriarchou zopakovat letos v květnu. Jak ve svém vánočním poselství uvedl latinský patriarcha Jeruzaléma Fouad Twal, Svatý otec, stejně jako jeho předchůdce, navštíví nejprve Jordánsko, poté Izrael a Palestinu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)