Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odvolaný slovenský arcibiskup Bezák se prý brzy dočká očištění

Ze světa / vlu / ČTK / 9. ledna 2014 20:09
Odvolaný slovenský arcibiskup Bezák se prý brzy dočká očištění

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Cukru.sk

Vídeň - Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák by se brzy mohl dočkat rehabilitace. Podle rakouského pastorálního teologa Paula Zulehnera je řešení "za dveřmi" a rehabilitace je "otázkou několika týdnů", napsala agentura APA. Bezáka zbavil úřadu v roce 2012 bývalý papež Benedikt XVI.

Zulehner na dnešní tiskové konferenci ve Vídni řekl, že Bezákův případ je v "pohybu". Tento teolog navštívil Slovensko, kde se od někdejšího disidenta a křesťanskodemokratického poslance Františka Mikloška dozvěděl, že se v této věci v uplynulých třech týdnech konalo vícero schůzek. Mikloško se rovněž angažuje o Bezákovo očištění.

Případu se podle Zulehnera ujal sám papež František, který jednal s prefektem Kongregace pro biskupy kardinálem Marcem Ouelletem, apoštolským nunciem na Slovensku a slovenským kardinálem Jozefem Tomkem.

Nakonec se konala i schůzka mezi Bezákem a Ouelletem, při které Ouelletův sekretář Ilson de Jesus Montanari podle Mikloška řekl, že "i Vatikán může činit chyby", prohlásil Zulehner. Kanaďan Ouellet je podle slovenských médií klíčovou postavou v Bezákově kauze, neboť jeho kongregace je zodpovědná za výběr kandidátů do biskupských úřadů.

Bezák dlouhodobě tvrdí, že přesné důvody svého nuceného odchodu z čela trnavské arcidiecéze nezná. Na začátku loňského prosince se přestěhoval do Itálie, kde pobývá v kláštere redemptoristů v Bussolengu nedaleko Verony. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)