Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Chorvatsku soudí františkána kvůli defraudaci církevního majetku

Ze světa / juml / ČTK / 10. ledna 2014 9:17

Záhřeb - V chorvatském Splitu dnes začal proces s františkánským knězem, který bez vědomí nadřízených prodal církevní půdu a peníze, v přepočtu přes 35 milionů korun, s pomocí své bývalé milenky shrábl do vlastní kapsy. Informovala o tom chorvatská média. V silně katolickém Chorvatsku případ vyvolal velký skandál.

Obžalovaný 35letý Šime Nimac, zlými jazyky přezdívaný "kněz playboy", je viněn z toho, že zneužil svého postavení ke zpronevěře 9,8 milionu kun, které pocházely z prodeje 40.000 metrů čtverečních církevní půdy v jeho farnosti Baška Voda na jadranském pobřeží. Obchod přitom provedl bez vědomí svých nadřízených.

Na lavici obžalovaných s ním usedla Jasmina Biloničová, která mu při trestné činnosti v roce 2012 pomáhala a podle médií v té době byla jeho milenkou. Obviněna je z toho, že Nimacovi díky svému zaměstnání v bance pomohla nelegálně nabyté peníze ukrýt na soukromý účet.

Při vyšetřování se pak podařilo na účtu Biloničové zajistit něco přes dva miliony kun. Za část nelegálního zisku si Nimic koupil jachtu a luxusní auto. Osud zbylých peněz není jasný. Oba obžalovaní dnes ovšem prohlásili, že jsou nevinní. Pokud soud dospěje k závěru, že opak je pravdou, hrozí jim až deset let vězení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)