Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ministerstvo varuje ukrajinské katolíky před účastí v protestech, hrozí soudem a uzavřením kostelů

Ze světa / vlu / ČTK / 13. ledna 2014 21:53
Ministerstvo varuje ukrajinské katolíky před účastí v protestech, hrozí soudem a uzavřením kostelů

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / thisisbossi / Creative Commons

Kyjev - Ukrajinské ministerstvo kultury varovalo vedení místní řeckokatolické církve před účastí jejích duchovních v protivládních protestech. Ministerský dopis dnes na svém webu zveřejnil list Ukrajinska pravda. Pokud ukrajinští katolíci varování nevyslyší, hrozí jim ministerstvo soudem a uzavřením kostelů. Představitelé oslovené církve se proti výzvě ihned ohradili.

Tisíce Ukrajinců od počátku prosince v Kyjevě a v dalších městech protestují proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče ukončit jednání s Bruselem o přidružení země k Evropské unii. Organizátorům demonstrací se několikrát podařilo přivést do kyjevských ulic až sto tisíc lidí. Mezi demonstranty otevřeně působí duchovní ukrajinských řeckých katolíků, ale i kněží pravoslavné církve kyjevského patriarchátu, která nepodléhá duchovní správě Moskvy.

"Poprvé v dějinách samostatné Ukrajiny se objevilo varování, dokonce hrozba na adresu řeckokatolické církve," řekl dnes na tiskové konferenci v Kyjevě v reakci na dopis od ministerstva kultury metropolita Svjatoslav, hlava ukrajinských řeckých katolíků. "Mysleli jsme, že doby pronásledování církve jsou už pryč," dodal. Církev ale podle něj demonstranty neopustí, protože "jejím posláním je být mezi lidmi".

Žalobu na vedení ministerstva kultury chce podat jeden z opozičních vůdců Arsenij Jaceňuk, sám řecký katolík. "Nikdy mně nezakážete modlit se, stejně jako milionům mých souvěrců," vzkázal prezidentu Janukovyčovi, který se hlásí k části ukrajinské pravoslavné církve orientované na Moskvu.

Jaceňuk vyzval generálního prokurátora Viktora Pšonku, aby bezodkladně zahájil trestní stíhání úředních osob ministerstva kultury za útok proti svobodě vyznání.

K řeckokatolické církvi, která se hlásí k byzantské liturgii, ale na rozdíl od pravoslaví uznává autoritu papeže, se na Ukrajině hlásí více než pět milionů věřících. Nejsilnější vliv má na západě Ukrajiny. Po druhé světové válce sovětské úřady církev zakázaly a nutily věřící přestoupit k pravoslaví. Oficiálně začala církev znovu působit až po rozpadu SSSR a po vyhlášení ukrajinské nezávislosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)