Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Českobudějovická diecéze zvažuje kvůli lesům ústavní stížnost

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. ledna 2014 13:07
Českobudějovická diecéze zvažuje kvůli lesům ústavní stížnost

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Tábor - Českobudějovické biskupství zvažuje ústavní stížnost na verdikt krajského soudu. Ten zrušil předběžné opatření na zákaz zásahů v lesích, o než církev žádá v majetkovém vyrovnání. Předběžné opatření vydal loni v listopadu Okresní soud v Táboře. Do té doby v lokalitě kácely Lesy ČR, které tvrdily, že odstraňují následky kalamit. Po zákazu musely těžbu ukončit, ale rozhodnutí krajského soudu jim umožňuje v lese zasahovat. ČTK to dnes řekl vikář českobudějovické diecéze Adolf Pintíř. Vyjádření státních lesů ČTK zjišťuje.

Diecéze podala v listopadu kvůli těžbě trestní oznámení. "Předběžné opatření mělo zabránit dalším škodám na majetku farnosti, než soud v této věci rozhodne," řekl Pintíř.

Lesy se nacházejí v oblasti farností Hoštice a Miličín. Církev o ně na základě restitucích zažádala 22. srpna 2013. "Žádali jsme, abychom nemovitosti dostali v takovém stavu, v jakém se nacházely ke dni podání výzvy," uvedl Pintíř. V listopadu podle něj farnost v Hošticích zjistila, že se v lese dále těží. "V tom spatřujeme porušení zákona," řekl Pintíř.

LN: Lesy ČR odmítly vydat benediktinům 3000 hektarů u Broumova

Státní podnik Lesy České republiky také odmítl vrátit 3000 hektarů lesů u Broumova benediktinskému řádu, který o ně požádal v rámci majetkového vyrovnání. Stejně bude pravděpodobně postupovat i Státní pozemkový úřad. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN).

Právníci Lesů ČR odmítli vydat tisíce hektarů, které mají miliardovou hodnotu, protože jsou přesvědčeni, že konfiskace majetku řádu proběhla ještě před únorem 1948 na základě takzvaných Benešových dekretů. Vyplývá to z dokumentu, který mají LN k dispozici.

Řád rozhodnutí Lesů ČR pobouřilo. "Výzvu (o vydání) odmítli bez odůvodnění, z čeho tak soudí. Mají vyznačenou úmyslnou těžbu pro rok 2014. Prodlužují to, aby si ještě z majetku , zatím bez pána, užili. Nejlépe do vlastní kapsy," řekla LN právnička řádu Alena Štumpfová.

"Lesy odmítly řádu vydat majetek, my o tom teď budeme rozhodovat ve správním řízení. Když to zamítneme, může se řád obrátit na soud. A vypadá to, že jejich žádost nebude ani u nás úspěšná," řekl LN šéf pozemkového úřadu Petr Šťovíček.

Řád chce podle Štumpfové na přelomu ledna a února doručit pozemkovému úřadu návrhy na vydání správního rozhodnutí. A pokud je úřad zamítne, benediktini podle ní žalobu k soudu podají. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)