Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 45 lety se upálil Jan Palach. V jeho rodném domě má vzniknout muzeum

Domácí zpravodajství / kir / čtk / Idnes.cz / 16. ledna 2014 11:10
Před 45 lety se upálil Jan Palach. V jeho rodném domě má vzniknout muzeum

Jan Palach
Autor: čtk

Praha/Brno - Vysokoškolský student Jan Palach se stal symbolem protestu proti československé okupaci a nesvobodě komunistického režimu. Přál si vyburcovat národ k odporu proti nesvobodě. Na Václavském náměstí v Praze se proto 16. ledna 1969 polil hořlavinou a zapálil. O tři dny později na následky popálení zemřel.  Po dvaceti letech, už v předvečer sebeupálení Jana Palacha, si jeho památku připomněli lidé na Václavském náměstí. Bezpečnostní síly demonstraci brutálně rozehnaly.  

Knihovna Václava Havla tuto klíčovou událost připomene dnes od 17h pietním aktem u hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, následným průvodem na Václavské náměstí, projekcí filmu o Agnieszce Hollandové v Lucerně i v dalších českých kinech a debatou s pamětníky v Mramorovém sále Paláce Lucerna. Polská režisérka Agnieszka Hollandová, která v šedesátých letech studovala v Praze, natočila o Janu Palachovi uspešný třídílný film Hořící keř.

V Brně si Palachovo výročí připomněli divadelníci Husy na provázku již včera, kdy slavnostně otevřeli Uličku Václava Havla. Akci, na niž se přišlo podívat přes 200 lidí, spojili s připomínkou 45. výročí upálení Jana Palacha.

O názvu uličky rozhodli loni v prosinci brněnští zastupitelé. Divadlo ve spojitosti s pojmenováním ulice už pořádalo několik happeningů. Režisér divadla Husa na provázku Vladimír Morávek ČTK řekl, že herci přemýšleli, který den pro otevření uličky zvolit. Podle něj je den Palachova výročí příhodný.

"Říkali jsme si co by Václavovi Havlovi udělalo radost nejvíc, kdyby se nemluvilo jen o něm," uvedl. Akci spolupořádal i brněnský Sokol. Z jeho iniciativy  na zdi uličky visí abstraktní posmrtná maska Jana Palacha.

Den upálení Jana Palacha se poprvé slaví jako významný český den. Spolu s dnem narození Jana Amose Komenského, který připadá na 28. březen, o tom nedávno rozhodli poslanci. Poslanecká novela nabyla účinnosti symbolicky 11. srpna loňského roku, tedy v den 65. výročí Palachova narození. Poslanci v rozpočtu na příští rok dále schválili speciální dotaci ve výši šest milionů na vykoupení rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku. Ten je nyní prázdný a chátrá. Pětačtyřicet let po sebeobětování Jana Palacha se tak jeho rodný domek má změnit v muzeum.. "Velmi si cením té iniciativy. Ale osobně bych byl nejspokojenější, kdyby si ten dům koupila nějaká rodina a bydlela tam. A bratra připomínala jen pamětní deska. Aby ten dům normálně žil," uvedl dle IDnes.cz bratr Jana Palacha Jiří. Přiznává, že do Všetat jezdí spíše výjimečně - nechce se nechat trápit vzpomínkami. "Muzeum v tom domě si moc nedovedu představit, ale rád bych se mýlil," dodává.

Podle grafika Jana Poukara, který přišel s myšlenou expozice, by muzeum mělo být založeno spíše na emocionálním prožitku než na tradiční expozici. A to i z toho důvodu, že není dost předmětů k vystavení. "Těch osobních věcí, které se zachovaly, není mnoho," řekl Poukar. Podle jeho představ by v domku mohla být expozice o Janu Palachovi a vedle v novém objektu by mohl vzniknout malý sál, kde by se konaly besedy se školáky. "Ti by tvořili hlavní část návštěvníků," plánuje Poukar. Mezi nápady, jak by využití objektu mohlo vypadat, se objevila i myšlenka obnovení cukrárny. Tu v domě provozoval otec Jana až do začátku padesátých let, kdy svoji živnost musel pod nátlakem komunistického režimu ukončit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)