Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČSSD a ANO chtějí církvím doložit, že výše náhrad je nadsazená

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 16. ledna 2014 21:21
ČSSD a ANO chtějí církvím doložit, že výše náhrad je nadsazená

Martin Stropnický, poslanec hnutí ANO
Autor: Anobudelip.cz

Praha - Zástupci ČSSD a ANO chtějí církvím doložit, že výše náhrad v rámci majetkového vyrovnání za nevydaný majetek je nadsazená, a to mimo jiné nadhodnocením ceny pozemků. Jejich společné jednání se má uskutečnit na přelomu ledna a února. Novinářům to po dnešní přípravné schůzce řekli místopředsedové obou stran Alena Gajdůšková a Martin Stropnický.

V materiálu, který chtějí církvím předložit, mimo jiné porovnávají pravidla církevních restitucí se zákony z 90. let, podle nichž se vracel majetek fyzickým osobám. "Druhá část se týká oceňování majetku, a tedy i výše finančních náhrad zakotvených ve smlouvách, které jsou uzavřeny s církvemi," uvedla Gajdůšková. Podle ní je v odhadní a běžné ceně za nemovitosti velký rozdíl.

Gajdůšková připustila že debata o výši náhrad a také o případném snížení s nimi spojené inflační doložky bude patřit ke složitějším. Jednání s církvemi by mělo podle Stropnického začít vyřešením jednodušších záležitostí. Patřit by mezi ně měla žádost církve o vydání některých budov a pozemků v areálu Pražského hradu. Původní žádost prezidentův kancléř odmítl, církev by ale podle dřívějších úvah mohla získat náhradou jiné objekty. Dohoda na tom ale zatím není uzavřena.

Méně složitá bude podle Gajdůškové s ohledem na deklarace církví také snaha o to, aby využití náhrad bylo účelově vázáno na sociální služby a charitativní činnost. Katolická církev už oznámila, že peníze vloží do investičního, rezervního a solidárního fondu. Rezervní fond má sloužit diecézím pro nenadálé situace, prostřednictvím solidárního fondu mají bohatší diecéze pomáhat těm chudším.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)