Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Deník Sme zveřejnil text přihlášky "ateisty" Fica ke komunistům

Ze světa / vlu / ČTK / 19. ledna 2014 17:05
Deník Sme zveřejnil text přihlášky

Robert Fico
Autor: Fico2014.sk

Bratislava - Slovenský premiér a hlavní favorit březnových prezidentských voleb Robert Fico se v minulosti nehlásil ke katolictví, jak činí ve volební kampani, ale k pravému opaku. "Zastávám přísně ateistické stanovisko," napsal Fico v přihlášce do Komunistické strany Československa, kterou si slovenský list Sme vyžádal z pražského archivu a zveřejnil.

"Ke katolické víře se v přihlášce do KSČ nepřiznal," poznamenal deník a připomněl, že premiér před dvěma týdny zahájil svou prezidentskou kampaň veřejnou "zpovědí", jakým je katolíkem. V předvolebním šotu popisoval, že vyrůstal v silně věřící rodině a prošel křtem, přijímáním a i biřmováním. Prý by z vyhodnocení vztahu ke katolické církvi vyšel lépe než leckterý poslanec z řad opoziční křesťanské demokracie.

Podle archivních dokumentu se Fico stal kandidátem na členství v KSČ v dubnu 1984 jako student práv na bratislavské Univerzitě Komenského. Do strany byl přijat o dva roky později.

V předvolebním šotu devětačtyřicetiletý Fico ani jedinkrát nezmínil svou komunistickou minulost. Zmínka o členství v KSČ chybí podle listu i v oficiálním premiérově životopisu na úřadu vlády.

Fico podle listu nevysvětlil, proč komunistům psal o svém ateismu a ve videu k voličům hovořil o katolictví, ke kterému se hlásí mnoho Slováků. Mluvčí Ficovy strany Monika Počátková listu jen vzkázala, že na otázky nebude odpovídat, dokud se list neomluví za dřívější lži o Ficovi.

"Fico dnes nemluví o tom, jak vnímal pronásledování lidí za víru. V minulosti prohlásil, že si listopadu 1989 nevšiml," poznamenal list.

První kolo přímé volby slovenského prezidenta se uskuteční 15. března. Kandidátku do voleb podalo 15 uchazečů. Jednoznačným favoritem je Fico, který je i dlouhodobě nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku. Jeho strana předloni vyhrála parlamentní volby tak přesvědčivě, že sestavila jednobarevnou vládu. 

Slováci si v prvních přímých volbách hlavy státu v roce 1999 zvolili Rudolfa Schustera, který tvrdíval, že navzdory vysoké funkci v komunistické straně byl věřícím katolíkem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)