Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Focus: Vatikán zvažuje zrušení německé diecéze Limburg

Ze světa / juml / ČTK / 27. ledna 2014 8:32
Focus: Vatikán zvažuje zrušení německé diecéze Limburg

Ilustrační foto: areál biskupského sídla v Limburgu
Autor: Wikipedia.org / Cirdan / Creative Commons

Berlín - Vatikán uvažuje, že zruší limburskou diecézi v Německu, která se loni stala nechvalně známou kvůli svému tehdejšímu biskupovi Franzi Peterovi Tebartzi-van Elstovi a předražené rekonstrukci jeho sídla. Napsal to ve svém nejnovějším vydání německý týdeník Focus. Mluvčí biskupství to ale podle agentury DPA označil za čirou spekulaci.

Podle Focusu by se limburské biskupství mohlo rozdělit mezi mohučskou a trevírskou arcidiecézi, z jejichž částí roku 1827 vzniklo. Druhou variantou, kterou podle časopisu Vatikán zvažuje, je jmenování do čela limburského biskupství administrátora, který by podléhal výlučně Vatikánu.

O problémy v nevelké diecézi na západě Německa se Vatikán začal blíže zajímat minulý rok poté, co se na veřejnost dostaly informace o předražené přestavbě biskupského komplexu v Limburgu. Podle původního rozpočtu měla renovace sídla Tebartze-van Elsta stát zhruba 5,5 milionu eur (151 milionů Kč), konečný účet se ale vyšplhal na 31 milionů eur (852 milionů Kč).

Podle kritiků stavby byla důvodem tohoto předražení "speciální přání" samotného biskupa, který si svou rezidenci nákladně zařídil a několikrát prý nechal předělat už hotové části, se kterými nebyl spokojen. Od německých médií si za to vysloužil přezdívku "biskup luxusu". Tebartz-van Elst obvinění z marnotratnosti a užívání nadbytečného přepychu ale opakovaně odmítl.

Papež František, který propaguje církev chudých, kontroverzního německého biskupa nakonec v říjnu dočasně zbavil jeho úřadu a jeho vykonávání svěřil místnímu generálnímu vikáři Wolfgangu Röschovi. Ten má diecézi vést, dokud zvláštní komise německé biskupské konference neprověří financování nákladné přestavby rezidence limburského biskupa.

Podle informací Focusu komise nezjistila, že by při rekonstrukci došlo ke zpronevěřování peněz nebo k obcházení kontrolních orgánů. Svou zprávu prý chce komise předložit v únoru. Mluvčí německé biskupské konference to však nepotvrdil. Žádné závěry komise podle něj zatím nejsou známy a její práce stále ještě pokračuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)