Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zlínská galerie představuje sakrální architekturu pro firmu Baťa

Kultura / vlu / ČTK / 1. února 2014 15:46
Zlínská galerie představuje sakrální architekturu pro firmu Baťa

Tomáš Baťa
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Zlín - Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje ode dneška ve 14|15 Baťově institutu sakrální architekturu vytvořenou pro firmu Baťa. Návštěvníci v grafickém kabinetu ve druhém podlaží 14. budovy bývalého továrního areálu uvidí originální plány, archivní fotodokumentaci a také fotografie. Výstava bude otevřena až do 20. dubna, řekla ČTK mluvčí Baťova institutu Michaela Mitáčková.

"Sakrální stavby pro firmu Baťa byly často projektovány v kombinacích jednoduchých kubických tvarů s využitím standardního konstrukčního modulu. Přes nezvyklé konstruktivistické formy nevznikaly studené betonové budovy, ale silná emocionální díla, která zapadala do urbanistického kontextu baťovské zástavby," popsala kurátorka výstavy Ladislava Horňáková. Autory realizací byli především František Lydie Gahura a Vladimír Karfík.

Zlínská galerie představuje sakrální architekturu pro firmu Baťa

Kaple sv. Václava na Kudlově vysvěcená 22. 9. 1929. Jedno z děl architekta Fr. Lydie Gahury.
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Návrhy sakrálních staveb a památníků byly výraznou složkou Gahurovy tvorby. Při vnitřní výzdobě mohl architekt uplatnit svůj sochařský talent a překvapují také vysokou výtvarnou úrovní. Lze jmenovat především holandským hnutím De Stijl ovlivněnou kapli svatého Václava na Kudlově (1927 - 1929) nebo málo známou kapli v Komárně (1936). Mimo firemní objednávku realizoval Gahura stavbu kostela v Míškovicích (1927).

"Nesporně vrcholným dílem Gahurovy architektonické tvorby je Památník Tomáše Bati ve Zlíně (1933). Přestože se nejedná přímo o sakrální stavbu, koncipoval tento výrazný solitér nejen jako nejvyšší poctu zakladateli Zlína, ale zároveň jako katedrální meditativní prostor," doplnila Horňáková.

Podle Karfíkova projektu byl v letech 1931 - 1932 realizován firmou dotovaný římskokatolický kostel v Bratislavě - Petržalce a v roce 1936 byl také postaven evangelický kostel ve Zlíně. Svůj další návrh kostela pro Otrokovice - Baťov přepracoval v letech 1943 - 1944 pro jedno ze satelitních sídlišť firmy, Baťovany (dnes Partizánske) na Slovensku.

V archivech se zachovaly i další většinou nikdy nerealizované projekty a plány dalších tvůrců. Patřily k nim třeba projekty na římskokatolický kostel v Prštném (1935) nebo návrhy kostela a památníku Tomáše Bati v Otrokovicích - Baťově (1940) na místě, kde Tomáš Baťa zahynul.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)