Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Staronovým provinciálem dominikánů byl zvolen Benedikt Mohelník

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 1. února 2014 18:23
Staronovým provinciálem dominikánů byl zvolen Benedikt Mohelník

Benedikt Mohelník, provinciál České dominikánské provincie
Autor: cirkev.cz

Olomouc - Provinční kapitula dominikánů, která se konala v Olomouci, ve čtvrtek zvolila provinciálem řádu Benedikta Tomáše Mohelníka. Mohelník byl zvolen představeným české řeholní provincie už potřetí od roku 2006. O den později v Římě tuto volbu potvrdil Generální představený řádu Bruno Cadoré, informuje o tom web české dominikánské provincie Op.cz.

Benedikt Mohelník je čtvrtým mužem v čele české provincie Řádu bratří kazatelů od roku 1989. Do roku 1998 byl provinciálem řádu současný pražský arcibiskup Dominik Duka. V dalším čtyřletém období ho vystřídal Damián Němec, poté Alvarez Petr Kodeda.

Benedikt Tomáš Mohelník se narodil r. 1970 ve Valašském Meziříčí. Řádové sliby složil v r. 1990. Na kněze byl vysvěcen v r. 1995. Základní teologická studia absolvoval na CMTF Univerzity Palackého v Olomouci, postgraduální doktorandské studium na teologické fakultě Univerzity ve Fribourgu (Švýcarsko). Je lektorem dominikánského Generálního studia. Vyučuje dogmatickou teologii na teologické fakultě UK v Praze. Je iniciátorem platformy Dominikánská 8, zaměřené na kulturní a vzdělávací aktivity při pražském dominikánském klášteře.

Řád bratří kazatelů jako žebravý založil v roce 1215 na základě Augustinovy řehole španělský kněz Domingo de Guzmán – sv. Dominik. Do Prahy přišli dominikáni z Kolína nad Rýnem r. 1224 nebo 1225. Celý řád zahrnuje mužskou větev, kontemplativní mnišky, kongregace sester zaměřené na aktivní činnost, sekulární instituty, sdružení kněží a jáhnů, sdružení laiků a různá bratrstva, zejména růžencové.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)