Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež požehná dvě nové korunky pro staroboleslavské Palladium

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 3. února 2014 11:18
Papež požehná dvě nové korunky pro staroboleslavské Palladium

Reliéf Palladia země české na mariánském sloupu v Buštěhradě
Autor: Wikipedia.org / Miaow Miaow / Creative Commons

Praha - Během návštěvy Ad limina apostolorum, která se koná 11. až 17. února, požehná papež František dvě nové korunky pro staroboleslavský reliéf Madony s dítětem, který je nazýván Palladiem země české. Korunky byly zhotoveny z podnětu kardinála Dominika Duky.

Autor návrhu Milan Zdeněk vycházel při tvorbě z přání kardinála Duky, aby motivem pro nové dva šperky byla svatováclavská koruna. Stejně tak jako nejstarší součást korunovačních klenotů, kterou nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem, mají tedy i nové korunky podobu čelenky se čtyřmi stylizovanými květy lilie. Na vrcholu každé koruny je kříž. Zdobené jsou drahokamy.

Materiálem nového šperku, který má doplnit originál staroboleslavského reliéfu, je ryzí 24 karátové zlato. Korunky jsou vytvořeny ze 1mm silného zlatého plechu, ozdobeny jsou celkem 18 většími broušenými diamanty (největší má průměr 5mm) a 46 menšími. Zhotovitelem je zlatník a restaurátor Norbert Riegel, který se již podílel např. také na restaurování pokladu sv. Víta pro Metropolitní kapitulu u sv. Víta v Praze.

Palladium země české, pro které byly korunky zhotoveny, je drobný zlacený reliéf z tzv. korintské mědi pocházející ze 14. století a reprodukující ikonografický typ Svatovítské madony. Legendicky je původ Palladia v barokní literatuře svázán se sv. Václavem a sv. Ludmilou. V roce 2009 si pražská arcidiecéze připomněla 400 let od prohlášení tohoto staroboleslavského mariánského obrazu za záštitu (palladium) českých zemí. Stalo se tak roku 1609 po vydání Rudolfova majestátu, kdy čeští katolíci putovali ve velkém průvodu z Prahy do Staré Boleslavi prosit o záchranu katolické víry.

Nedávno kardinál Duka připomněl také jeho novější historii. Na počátku komunismu po likvidaci redemptoristické koleje ve Staré Boleslavi v roce 1950 se Palladium stalo nezvěstným. Bylo objeveno až po mnoha letech „věznění“ v trezoru Státní banky Československé v roce 1969 díky iniciativě biskupa Jana Lebedy, tehdy staroboleslavského kanovníka. Pražský arcibiskup dodal, že tak získalo svobodu podobně, jako o dvě desetiletí později i naše země.

Vlastní korunovaci madony s dítětem, která je projevem hluboké úcty k Panně Marii, vykoná apoštolský nuncius Giuseppe Leanza při letošních svatováclavských oslavách 28. září. Veřejnost však korunovaný originál bude moci shlédnout již 15. srpna o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)