Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Světlá nad Sázavou zrekonstruuje a zpřístupní kostelní věž

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 4. února 2014 9:50
Světlá nad Sázavou zrekonstruuje a zpřístupní kostelní věž

Náměstí ve Světlé nad Sázavou s radnicí a kostelem sv. Václava
Autor: Wikipedia.org / Prazak / Creative Commons

Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Věž světelského kostela svatého Václava by se po opravách měla přiblížit vzhledu, jaký měla před sto lety. Plech natřený červenou barvou by na vrcholu věže měla nahradit měď, atypické patro pod ním má být místo starého plechu obloženo dřevem. Věž opravy potřebuje, protože krytinou zatéká, což poškozuje krovy, řekl ČTK světelský starosta Jan Tourek (KDU-ČSL). Radnice zároveň oživuje letitý projekt na úpravy městského centra. 

Kostel na náměstí patří s radnicí a zámkem k dominantám Světlé. Kostelní věž vysoká kolem 35 metrů má neobvyklý vzhled, její horní patro je upraveno na způsob středověkého podsebití s průhledy. Město se s farností domlouvá na tom, že by tato vyhlídka mohla být část roku zpřístupněna. "Je odtud mimořádný pohled na Světlou," podotkl starosta. 

Kdysi byla horní část věžní střechy šindelová, pod ní bylo dřevěné obložení. Po dohodě s památkáři se už šindele na věž vracet nebudou, místo nich bude měděný plech. Na práce za 1,2 milionu korun podle Tourka požádá farnost o krajskou dotaci. Město slíbilo uhradit desetinu nákladů. 

Radnice zároveň oživuje snahy o revitalizaci náměstí Trčků z Lípy. Ke studii, kterou před sedmi lety vypracovali účastníci národní soutěže o Cenu Petra Parléře, by letos měla být vypracována projektová dokumentace. Starosta uvedl, že je potřeba tento nákladný projekt připravit tak, aby na něj mohlo město v příštích letech žádat o dotaci v evropských fondech. Zahrnovat by měl úpravy komunikací, parkovišť i technických sítí pod náměstím. 

Podle studie by náměstí mohlo být rozděleno novým domem na dvě části, jednu s kostelem a druhou s radnicí a obchody. Kolem tohoto bodu ale starosta ještě očekává velkou debatu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)