Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Část ČSSD chce delší lhůtu pro posuzování oprávněností církevních restitucí

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 4. února 2014 16:13
Část ČSSD chce delší lhůtu pro posuzování oprávněností církevních restitucí

Jeroným Tejc, poslanec ČSSD
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Část poslanců sociální demokracie připravuje návrh na půlroční prodloužení lhůty pro posouzení žádostí ohledně církevních restitucí. Předložit by ho mohli v příštích týdnech. Informaci ČTK dnes potvrdil poslanec ČSSD Jeroným Tejc, podle něhož je jednou z variant i dočasné moratorium na vydávání církevního majetku. 

"Teď je to šest měsíců, ale my bychom to prodloužili, lhůtu na vydání, na posouzení toho vydání na rok," řekl ČTK Tejc. Podle něho je současná lhůta na posouzení tisíců žádostí velmi krátká a navíc o nich rozhoduje jediný orgán - Státní pozemkový úřad. 

Sociální demokracie, která se dnes věcí zabývala na klubu, se dlouhodobě staví za úpravu církevních restitucí, o níž v současnosti spolu se zástupci hnutí ANO vyjednává s náboženskými společnostmi. V předvolební kampani uvažovala i o referendu o církevních restitucích nebo o ročním pozastavení vydávání majetku. Současný návrh zatím počítá s tím, že by se majetek podle schválených žádostí vydával. 

"Byla by to věc, která by podle mého názoru nemusela vadit koaličním partnerům včetně KDU-ČSL, protože bychom pouze umožnili státu skutečně přesně zkontrolovat to, zda vůbec ti, kdo žádají o vydání majetku, splňují kompletní požadavky," říká Tejc o návrhu, za nímž stojí například také Jaroslav Foldyna. 

Lidovci ale dlouhodobě změny restitucí, pokud nebudou domluveny s církvemi, odmítají a záležitost považují za uzavřenou. Ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková dnes ČTK řekla, že takový návrh nepatří mezi priority jejího resortu a není to téma, kterým by se teď chtěl zabývat. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)