Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka ve svatovítské katedrále představil nový obraz Panny Marie Lidické

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 7. února 2014 6:49
Kardinál Duka ve svatovítské katedrále představil nový obraz Panny Marie Lidické

Panna Maria Lidická, dílo Zdirada Čecha
Autor: Apha.cz

Praha - V sobotu kardinál Dominik Duka představil ve svatovítské katedrále nový mariánský obraz: Pannu Marii Lidickou. Dílo Zdirada Čecha bylo inspirováno hrdinstvím lidického faráře Josefa Štemberky. Představení obrazu se uskutčnilo během kardinálova setkání s řeholníky a zasvěcenými osobami

„Přemýšlel jsem léta, jak připomenout hrdinství otce Josefa Štemberky“, říká autor obrazu Zdirad Čech, „ a jednou se objevila otázka, proč vlastně není k jeho poctě mariánský obraz, podobně jako existuje například Panna Maria Katyňská. A pak jsem to najednou měl v hlavě naráz hotové: Panna Maria z Paládia bez Dítěte Ježíše. Nakreslil jsem si to, jen tak na kousek papíru, a úplně mě to vyděsilo, připadalo mi to příliš silné.“ Obraz Panny Marie s prázdným rouchem v rukách byl představen kardinálu Dukovi, kterého spojení Panny Marie jako matky církve, ale současně matky lidických dětí velmi zaujalo. Při setkání v katedrále na svátek Uvedení Páně do chrámu, v den 145. výročí narození Josefa Štemberky a současně 95. výročí jeho nastoupení do Lidic prohlásil dílo za nový český mariánský obraz s titulem „Panna Maria Lidická“.

S lidickou tragédií je úzce spojeno jméno místního faráře P. Josefa Štemberky. Existuje svědectví, že když krátce před zásahem gestapa odjel do Buštěhradu odevzdat matriky sousednímu knězi, doslechl se, že se cosi proti Lidicím chystá a byl vyzván, aby se již nevracel. Přesto se rozhodl vrátit se mezi své farníky. Neexistuje jediný svědek, který by dovolil nahlédnout na poslední hodiny prožité ve stodole Horákova statku, kde byl s ostatními lidickými muži P. Josef Štemberka zavřený. Je ovšem velmi pravděpodobné, že v této beznadějné chvíli dodával svým farníkům sílu, odvahu i víru. Na své faře schovával manžele, jejichž dcera žije a vydala o tom svědectví. Byl mu prý gestapem nabízen volný odchod z obce, ale kněz, žijící třiatřicet let v Lidicích, nabídku nepřijal. Ke zdi Horákova statku se třiasedmdesátiletý bělovlasý pastýř postavil jako jeden z posledních.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)