Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatý Valentýn navzdory císařskému zákazu oddával milence

Ze světa / juml / ČTK / 14. února 2014 7:04
Svatý Valentýn navzdory císařskému zákazu oddával milence

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Praha - Dnes je svátek zamilovaných, připomíná biskupa Valentýna, který tajně oddával milence. Valentýnky, tedy kartičky s vyznáním lásky, si posílají i Češi, tento svátek se ale do tuzemska dostal z anglosaských zemí až po roce 1989. Valentýnská tematika inspiruje i obchodníky, na pultech kraluje zboží s motivy červených srdíček.

Svatý Valentin z Terni byl podle legendy 14. února 269 sťat za to, že tajně oddával milence. Manželství totiž byla v té době zrušena, protože císař Marcus Aurelius Claudius nepovažoval ženaté muže za dobré válečníky. Valentýn se poté se stal patronem zamilovaných. V Česku dřív neznámý svátek si nyní připomíná řada lidí. Kromě růží, čokolád, vína či romantických večeří jsou součástí valentýnské nabídky podnikatelů třeba i lázeňské pobyty, ale i valentýnská "lyžovačka" nebo bruslení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)