Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čeští biskupové se u papeže Františka přimluvili, aby se setkal s odvolaným arcibiskupem Bezákem

Ze světa / MiH / ČTK / 18. února 2014 15:36
Čeští biskupové se u papeže Františka přimluvili, aby se setkal s odvolaným arcibiskupem Bezákem

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Facebook.com

Bratislava - Čeští a moravští biskupové, kteří v minulých dnech ve Vatikánu besedovali s papežem Františkem, vyzvali hlavu římskokatolické církve, aby se setkala s odvolaným slovenským arcibiskupem Róbertem Bezákem. Oznámil to dnes slovenský list Sme s odvoláním na slova ostravsko-opavského biskupa Františka Václava Lobkowicze. Bezák přišel o vysokou církevní funkci loni v červnu po sporech s církevní vrchností. 

"Svatý otec je o věci informován," řekl biskup Lobkowicz. "Z jeho reakcí bylo patrné, že to pro něj není neznámá kauza," dodal. František podle moravského biskupa doufá, že se kauza "pohne kupředu". 

Bezák přišel o post arcibiskupa na zásah tehdejšího papeže Benedikta XVI. Církev mu údajně vyčítala homosexuální kněze v jeho okolí. Vadilo jí také, že často kritizoval poměry uvnitř církve i svého kontroverzního předchůdce v úřadu arcibiskupa Jána Sokola, jenž v minulosti čelil kritice za údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Sesazení oblíbeného arcibiskupa, který je na Slovensku považován za výjimku mezi konzervativními duchovními, přijali slovenští věřící s nevolí. 

Loni v prosinci se Bezák uchýlil do kláštera redemptoristů v severoitalském Bussolengu u Verony. Podle znalců církevního prostředí je řešení jeho kauzy za dveřmi a rehabilitace je otázkou několika týdnů, napsala počátkem ledna rakouská agentura APA. 

Papež František přivítal delegaci českých a moravských biskupů v čele s kardinály Dominikem Dukou a Miloslavem Vlkem při generální audienci koncem minulého týdne. Jednání bylo prvním oficiálním setkáním biskupů s novým papežem, zvoleným loni v březnu. Naposledy se česká delegace takto s papežem setkala v roce 2005. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)