Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V katedrále sv. Víta se lidé pomodlí za oběti ukrajinské krize, Charita vyhlásila sbírku

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 21. února 2014 17:19
V katedrále sv. Víta se lidé pomodlí za oběti ukrajinské krize, Charita vyhlásila sbírku

Podle ukrajinského ministerstva vnitra si od úterý střety v Kyjevě vyžádaly osmdesát mrtvých
Autor: Wikipedia.org / Mstyslav Chernov / Creative Commons

Praha - Během nedělní mše svaté, která začíná v 10.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěch na Pražském hradě, si věřící  připomenou oběti ukrajinského konfliktu a pomodlí se za mírové řešení celé krize, magazín Christnet o tom informoval Aleš Pištora, tiskový mluvčí pražské arcidiecéze.

Naději na mírové řešení krize dává dnešní rozhodnutí ukrajinského parlamentu, který schválil návrat k ústavě z roku 2004 a výrazně tak omezil pravomoci prezidenta Viktora Janukovyče. Mnozí lidé na hlavním místě protestů – kyjevském Majdanu – nadšení světových politiků z dohody nesdílejí. Přijatý kompromis podle nich není dostatečný, nadále volají po okamžité Janukovyčově demisi, informuje o tom novinářka Petra Procházková.

Arcibiskup Ukrajinské řeckokatolické církve Sviatoslav Ševčuk již ve středu zdůraznil, že ti kteří jsou u moci nesou plnou zodpovědnost za to, co se děje v zemi. "Ve jménu Boha, odsuzujeme násilí, bezohlednost, ignorování lidských práv a vůle národa," uvedl Ševčuk. Jak uvádí agentura SIR, řeckokatolická církev nabízí útočiště a teplá jídla v Kyjevských kostelích.

Ševčuk dále vyzval k modlitbám za zemi: „Vyzývám každého, aby bylo okamžitě zastaveno prolévání krve. Žádám všechny syny a dcery církve, aby se postili, modlili a projevovali solidaritu obětem. V této chvíli, kdy je Ukrajina v nebezpečí bratrovraždy, nechte všechny zvony v kostelech znít.“

Duka: Situace na Ukrajině je vážná

“Situace na Ukrajině je vážná. Vyžaduje, aby věřící mysleli ve svých modlitbách na její obyvatele, na pokojné řešení sporu, jeho oběti a ty, které zasáhla bolest. Měl jsme tu čest Kyjev navštívit vloni na jaře. Ve středověku byl vnímán jako nejvýchodnější velkoměsto chránící křesťanskou víru. Hledí na Západ i na Východ. Je nám velmi blízké i trochu vzdálené, ale je nám zároveň blíže, než si často chceme připustit,” napsal na svém facebookovém profilu kardinál Dominik Duka.

Situaci sledují i představitelé Českobratrské církve evangelické: “Situaci sledujeme, v součinnosti s Diakonií ČCE zvažujeme formy pomoci (sbírku, možnost přijímání uprchlíků, pomoc při léčení zraněných apod.), formulujeme prohlášení, které v nejbližší době vydáme,” uvedla pro magazín Christnet synodní kurátorka církve Lia Valková.

Charita ČR vyhlašuje sbírku pro Ukrajinu

Na pomoc obětem nepokojů vyhlásila veřejnou sbírku Charita Česká republika. Pomoc Charity je zaměřena na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří se v důsledku nepokojů dostali do stavu nouze. Jedná se například o zraněné, lidi s postižením, existenčně ohrožené rodiny s dětmi, pozůstalé apod.

Nepokoje zasáhly nejen hlavní město Kyjev, ale i další větší města Ukrajiny, a proto se také charitní pomoc zaměřuje i na další regiony. Charita ČR dlouhodobě spolupracuje s místními pobočkami Charity a jiných nestátních neziskových organizací. Kritériem pomoci nejsou politické názory, ale pouze faktický stav sociální potřebnosti konkrétních lidí. Finanční dary lze posílat na sbírkový účet 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104, nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS UKRAJINA, na číslo 87 777.

Dění na Ukrajině v souvislostech:

Na přetřes pozván Michael Romancov

Ukrajina: mezi Evropou a bandity

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)