Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Benedikt XVI: Není vůbec žádných pochyb ohledně platnosti mé rezignace

Ze světa / vlu / ČTK / 28. února 2014 10:38
Benedikt XVI: Není vůbec žádných pochyb ohledně platnosti mé rezignace

Ilustrační foto
Autor: Papalvisit.co.uk / M. Mazur

Vatikán - Bývalý papež Benedikt XVI. odmítl spekulace v italském tisku, že byl k odchodu z čela katolické církve donucen. Vyjádřil se tak krátce předtím, co dnes uplyne rok od chvíle, co Benedikt XVI. překvapivě opustil papežský úřad. Rezignace papeže je podle církevního zákona platná jen tehdy, když se k ní rozhodne zcela svobodně a bez vnějších tlaků, poznamenala agentura Reuters.

"Není vůbec žádných pochyb ohledně platnosti mé rezignace. Jedinou podmínkou pro platnost mé rezignace je mé zcela svobodné rozhodnutí. Spekulace týkající se její platnosti jsou prostě absurdní," uvedl podle Reuters v osobním dopise zaslanému italskému novináři Andreu Torniellimu šestaosmdesátiletý Němec Benedikt, který je nyní emeritním papežem bez formálních povinností.

Teorii dvou papežů na Petrově stolci odmítá Ratzinger též v části, kdy komentuje své bílé oblečení i skutečnost, že stále používá jméno Benedikt XVI: „Ponechání si bílého oblečení a jména Benedikt je jednoduše praktická záležitost. Ve chvíli zřeknutí se nebylo k dispozici jiné oblečení. Mimochodem nosím bílé oblečení způsobem, který se jasně odlišuje od oděvu papeže. I zde se jedná o spekulace bez jakéhokoliv základu.“

V krátkém dopise dále Benedikt XVI. potvrzuje znění svých slov, které publikoval teolog Hans Küng. Emeritní papež v nich potvrdil svou jednotu pohledů se svým nástupcem: „Jsem vděčný za to, že můžu být spojen s papežem Františkem velkou totožností pohledů a srdečným přátelstvím. Jako svůj jediný a poslední úkol vidím, abych podpíral jeho pontifikát modlitbou.“

Svou rezignaci oznámil 11. února 2013 a poté formálně odstoupil 28. února. Stal se za posledních 600 let prvním papežem, který odstoupil. Zdůvodnil to tím, že již nemá fyzickou a duchovní sílu vést církev, která má 1,2 miliardy členů. Zdůraznil, že se tak rozhodl zcela svobodně. Krátce poté byl zvolen novým papežem Argentinec František, který je podle Reuters prvním mimoevropskou hlavou římskokatolické církve za posledních 1300 let.

Spekulace, které se objevily hned po Benediktově rezignaci, oživil začátkem měsíce italský list Libero. Podle něj Benedikt XVI. byl pravděpodobně přinucen svým okolím odstoupit kvůli skandálům ve Vatikánu.

V květnu 2012 byl zatčen papežův osobní tajemník Paolo Gabriele, který z Vatikánu tajně vynášel množství citlivých dokumentů. Skandály se ale vynořily i jinde, například ve vatikánské bance, opakovaně spojované s praním špinavých peněz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)