Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé si v břevnovském kostele připomněli Karla Kryla

Kultura / vlu / ČTK / 1. března 2014 22:43
Lidé si v břevnovském kostele připomněli Karla Kryla

Karel Kryl - pamětní deska v Olomouci.
Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Creative Commons

Praha - Osobnost muzikanta, básníka i politického komentátora Karla Kryla si dnes přišli lidé připomenout do břevnovského kostela sv. Markéty. Vzpomínkovou mši uspořádali jeho přátelé u příležitosti 20. výročí Krylovy smrti, které připadne na 3. března. Na letošní 12. duben vychází další kulaté výročí spojené s Karlem Krylem, dožil by se 70 let.

Karel Kryl zemřel v roce 1994 v Mnichově, kde žil v době své emigrace a vracel se tam i po roce 1989. Pochován je ale na hřbitově v Břevnově, kde si jeho odchod každoročně připomínají jeho blízcí a příznivci. Lidé se dnes při mši pomodlili nejen za Karla Kryla, ale i za všechny, kteří bojovali za svobodu a demokracii a mnozí z nich v tomto boji položili i svůj život. Vzpomnělo se i na ty, kteří tak činí dnes, se zvláštním důrazem na situaci na Ukrajině a na Krymu. Po samotné mši zazněly v bazilice Krylovy písně, stejně tak jako později večer v nedaleké hospodě Na Klamovce.

Oproti přelomových rokům 1968 a 1989, jejichž symbolem Karel Kryl a jeho texty a hudba navždy zůstane, jich ale později ubylo. Kryl po svém návratu do vlasti a především v 90. letech neskrýval své rozčarování ze společenského vývoje. Pro mnohé byl v euforických dobách příliš skeptický - dnes mu však část jeho tehdejších odpůrců dává zapravdu. Pro ty ostatní zůstává legendárním autorem a interpretem svých protestsongů či básníkem s vytříbeným citem pro jazyk, syrovým i lyrickým zároveň.

Kryla přitahovala hudba už od mládí. Vystupovat začal v polovině 60. let na malých scénách, od roku 1966 nahrával v rozhlase, později spolupracoval s divadlem Semafor. Mezi ostatními českými písničkáři zaujal jazykovou vybroušeností i schopností srozumitelně pojmenovat věci. První a nadlouho poslední česká deska Bratříčku, zavírej vrátka, jež se stala symbolem odporu proti srpnové okupaci Československa a tehdejšímu nedemokratickému režimu, vyšla Krylovi v roce 1969. Jen pár týdnů poté emigroval do Německa.

Do Československa se Kryl vrátil až po listopadu 1989, odehrál triumfální koncerty a poprvé mu také ve vlasti vyšly všechny jeho desky. Nové poměry ho nicméně nenaplňovaly uspokojením a své rozčarování nad politickým vývojem, a také rozdělením republiky, dával veřejně najevo. Byl věřící, i když tvrdil, že by ho asi z každé církve vyhodili. Křesťanské tradice si ale nesmírně vážil a také z ní hodně čerpal ve své tvorbě. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)