Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané vstoupí do postní doby

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/Apha.cz / 5. března 2014 11:30
Křesťané vstoupí do postní doby

Znamení popelce v americké armádě
Autor: Wikipedia.org / Brian Class, U.S. Navy / Wikimedia Commons

Praha - Začíná čtyřicetidenní postní doba, která předchází podle církevní tradice velikonočním svátkům. Dnes je Popeleční středa, která je prvním dnem půstu. Jeho smyslem je duchovní očista člověka. Nazývá se podle popelce - křížku, který při mši katoličtí kněží popelem vyznačují věřícím na čele na znamení pokání, a to už od 10. století. Od 11. století byl popelec udělován v tento den již všem věřícím.

Popel, symbol smrti a nicotnosti bytí, se získává ze spálených ratolestí požehnaných v předešlém roce na Květnou neděli, poslední neděli před Velikonocemi. 

Popeleční středou vstupují zejména katoličtí věřící do čtyřicetidenního postního období. 

Kardinál Dominik Duka bude dnes od 18.00 hodin sloužit mši svatou ve Svatovítské katedrále. Udělí během ní popelec - kříž, který popelem vyznačí věřícím na čelo. Začne tak čtyřicetidenní postní doba - příprava na slavení Velikonoc.

Na Popeleční středu žehná kněz při mši svaté nebo při bohoslužbě slova popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš" (Gn 3, 19) nebo "Obraťte se a věřte evangeliu."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)