Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odmítl slova chvály na svoji adresu a zastal se církve v kauze zneužívání dětí

Ze světa / MiH / ČTK / 5. března 2014 13:47
Papež odmítl slova chvály na svoji adresu a zastal se církve v kauze zneužívání dětí

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Tomaz Silva/ABr / Creative Commons

Vatikán - Papež František nemá rád neustálé vychvalování, které ho obklopuje. Dal to najevo v rozhovoru, který dnes otiskl italský deník Corriere della Sera. Mimo jiné se v něm také zastal římskokatolické církve, která je terčem kritiky kvůli případům zneužívání dětí duchovními.

"Případy zneužívání jsou hrozné, protože zanechávají velmi hluboké rány," řekl papež v rozhovoru, který poskytl před blížícím se prvním výročím (13. března) svého nástupu do čela církve. Hned však dodal: "Statistiky násilí spáchaného na dětech jsou šokující, ale také jasně ukazují, že převážná většina těchto případů se stává v rodinách nebo v blízkém okolí."

"Katolická církev je možná jedinou veřejnou institucí, která přistoupila k transparentnosti a odpovědnosti. Nikdo jiný to neudělal. A přesto je napadána jenom církev," povzdechl si. 

František v interview důrazně odmítl své "mytologizování". "Ideologické interpretace, určité vymýšlení týkající se papeže mě nijak netěší. Například když se říká, že se v noci vykrádá z Vatikánu, aby nakrmil chudé. To mě nikdy nenapadlo!" zdůraznil papež občanským jménem Jorge Bergoglio. 

"Sigmund Freud, jestli se nemýlím, říkal, že jakákoliv idealizace je určitou agresí. Vykreslování papeže jako nějakého supermana, jako nějakou hvězdu, mě uráží. Papež je normální člověk, který se směje, který pláče, který klidně spí a který má přátele," prohlásil František. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)