Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do konce roku 2013 vydaly úřady církvím 119 pozemků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 7. března 2014 18:17
Do konce roku 2013 vydaly úřady církvím 119 pozemků

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Úřady do konce loňského roku vydaly v rámci církevních restitucí 119 pozemků a pět staveb. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes na webu ministerstva kultury, údaje dosud dodaly čtyři státní úřady. Nejvíce pozemků z nich vydaly Lesy ČR, celkem 81. Státní pozemkový úřad vydal 27 pozemků. Povinných osob, tedy institucí, které žádosti církví evidují, je téměř 30.

Je tedy možné, že ministerstvo další údaje o majetku vydaném ke konci roku 2013 ještě doplní. Podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi musejí povinné osoby ministerstvu kultury předložit údaje z účetnictví o věcech vydaných vždy do konce února za předchozí rok.

Loni, tedy ještě v době, kdy církevní společnosti mohly podávat své výzvy k vydání majetku, Lesy České republiky vydaly 81 pozemků. Z toho 48 bylo lesních pozemků a 33 ostatních. Vydaly také tři stavby. Státní pozemkový úřad vydal 27 pozemků, z toho 22 jich byly zahrady či louky, jeden pozemek byl zastavěná plocha a čtyři jiné pozemky. Úřad také vydal jednu stavbu.

Ministerstvo vnitra vydalo jeden pozemek a čtvrtou institucí, která zatím formulář ministerstvu kultury odevzdala, je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Vydal deset pozemků, v nich je jedna vodní plocha, tři zastavěné plochy a šest jiných pozemků, a jednu stavbu.

Církve měly na podávání žádostí lhůtu do konce minulého roku, úřady ale ještě došlé výzvy sčítají, neboť si mezi sebou předávají výzvy, které obdržely jiné instituce než povinné osoby, tedy organizace, kterým žádosti příslušejí. Ke konci února ministerstvo kultury evidovalo celkem 5198 výzev, které se týkají 112.564 pozemků a 1835 staveb.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 88)