Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novým předsedou německých biskupů se stal kardinál Marx

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 16. března 2014 8:52
Novým předsedou německých biskupů se stal kardinál Marx

Arcibiskup Marx byl jmenován kardinálem při konzistoři 20. listopadu 2010
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Berlín - Němečtí katoličtí biskupové si ve středu zvolili nového lídra, stal se jím mnichovský kardinál Reinhard Marx. Biskupové si tak vybrali muže, který je úzce spjat s reformou vatikánské kurie papeže Františka, informuje agentura Reuters.

Dosavadní předseda Výboru pro sociální otázky Německé biskupské konference nahradí emeritního freiburgského biskupa Roberta Zollitsche, který nemohl být opětovně zvolen kvůli dovršení věkové hranice.

Reinhard Marx je jedním z osmi členů poradní skupiny papeže Františka, jejímž cílem  je vypracování návrhů na reformu vatikánských struktur. Skupinu tvoří osm kardinálů z pěti kontinentů. Minulou neděli byl také jmenován koordinátorem vatikánského Ekonomického sekretariátu. Předsedá rovněž Komisi biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) se sídlem v Bruselu. Je profesorem sociálních nauk a společenských teorií na několika německých univerzitách.

V říjnu 2008 kardinál Marx vydal knihu „Kapitál“ (Das Kapital), provokativně nesoucí stejný název jako dílo Karla Marxe. Obdobně jako Karel Marx se v ní kriticky staví k neregulované kapitalistické ekonomice. Už po několika dnech bylo rozprodáno 15 tisíc exemplářů této publikace. V České republice vyšla kniha v nakladatelství Academia s předmluvou Tomáše Halíka.

Nové předsedy biskupské konference si v nedávné době zvolili také ve Španělsku a Polsku. Do čela španělské byl zvolen Mons. Ricardo Blázquez Pérez a polské poznaňský arcibiskup Stanisław Gądecki, který vystřídá arcibiskupa Józefa Michalika.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)