Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka dnes požehnal nové vojenské Bible

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 19. března 2014 16:45
Kardinál Duka dnes požehnal nové vojenské Bible

Bible pro armádu
Autor: Armáda ČR

Praha - Nové vojenské Bible dnes v kostele sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech požehnal kardinál Dominik Duka. Malá knížka s obalem v béžové barvě opatřená zipem vychází ve čtyřtisícovém nákladu, který by měl vojákům české armády stačit přibližně na příštích pět let. Bible by měla oproti běžným tiskům vydržet i náročné podmínky v terénu. Ekumenické bohoslužbě ve vojenském hradčanském kostele přihlíželi vojáci i zástupci ministerstva obrany. 

Předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr uvedl, že armáda a Bible mají mnoho společného - především to, že vyřčené slovo platí. "Organizace armády je založená na autoritě slova, moci slova, platilo to v dobách biblických i dnes," řekl. Bible je podle něj slovem, které člověka nejen inspiruje, ale také se děje. Vojenskému vydání Bible popřál, aby své čtenáře povzbudila, dodala jim odvahu, inspiraci k hrdinským činům, ale aby je také dokázala varovat před nebezpečími. 

Před samotným požehnáním Bible se přítomní pomodlili za rodiny vojáků, které musejí strpět odloučení a někdy i jejich oběť nejvyšší, a také za země, které hrůzy války i dnes zažívají. "Chtěl bych vyjádřit naději, že na Ukrajině k válečným bojům nedojde. Tato skupina zemí mezi Ruskem a námi prošla hrůzami druhé světové války i pozdější totalitou. Když se budeme držet Bible, Izaiášovo proroctví o míru se opravdu naskýtá, jak na východě Evropy, tak především na Blízkém východě. Bible na rozdíl od mnoha jiných knih nevnímá válku jako přínos, je výzvou k míru," řekl ČTK kardinál Duka. 

Nová armádní Bible je uzavíratelná na zip, který má zabránit jejímu poškození. Na přebalu má českou vlajku a lze na něj umístit jmenovku. Armáda čelila kritice za to, že současné vydání pořídila bez výběrového řízení za 1,8 milionu korun.

Jeden výtisk podle médií vyšel o polovinu dráž, než stojí běžné vydání Bible. Hlavní armádní kaplan Jan Kozler ale vyšší náklady vysvětluje tím, že běžné Bible nemají v podmínkách vojenského života dlouhé trvání. Armáda potřebuje Bible odolnější, pro vazbu například nebylo použito standardní knihařské plátno, ale daleko pevnější plátno používané například k výrobě polních uniforem. 

"Emotivní výroky o tom, že vojáci mají nárok na základní standard a nic nadstandardního si v rámci všeobecného šetření nezaslouží, považujeme v době, kdy vojáci v zahraničních operacích nasazují své životy, za urážlivé a neuctivé," uvedl již dříve v médiích kaplan. Bez konkurzu zakázka vznikla podle něj proto, že Česká biblická společnost, u níž armáda Bible objednala, má jako jediná výlučná práva na český ekumenický překlad Bible. Jedině ten lze používat v duchovní službě ministerstva obrany.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)