Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Úřady dosud s církvemi uzavřely 197 dohod týkajících se pouhého zlomku požadavků

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 26. března 2014 16:36
Úřady dosud s církvemi uzavřely 197 dohod týkajících se pouhého zlomku požadavků

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác v Praze
Autor: Wikipedia.org / Sokkk y / Creative Commons

Praha - Církve podle dosud sečtených údajů podaly úřadům v rámci restitucí 5368 výzev, v nichž nárokují vydání 114.252 pozemků a 1851 staveb. Vyplývá to z údajů zveřejněných k 20. březnu na webu Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Největší část žádostí připadá na SPÚ a Lesy České republiky. Za poslední měsíc bylo přičteno zhruba dalších tři sta výzev.

Uzavřeno bylo ke stejnému datu celkem 197 dohod k vydání 1990 pozemků a 12 staveb. Schváleno ve správním řízení bylo 63 dohod o vydání 511 pozemků a dvou staveb. Podle SPÚ budou údaje ještě aktualizovány, nepředpokládá se však již výrazný nárůst výzev. 

Koncem února odvolaný šéf SPÚ Petr Šťovíček ještě před svým nuceným odchodem uvedl, že vyřizování restitučních nároků brzdí nízký počet zaměstnanců úřadu. Zažádal proto ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) o dočasný nábor 100 nových lidí. To by si podle Šťovíčka vyžádalo asi 50 milionů korun. Ministerstvo i SPÚ v tomto týdnu ČTK potvrdily, že jednání stále pokračují, zatím bez konkrétního výsledku. 

K dalším institucím, kterým církve podávaly žádosti, patří například Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových či některá ministerstva.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)