Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sobotka: Ve vládním komisi k restitucím by měli být i lidovci

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 28. března 2014 11:52
Sobotka: Ve vládním komisi k restitucím by měli být i lidovci

Bohuslav Sobotka, od 17. ledna 2014 předseda vlády České republiky
Autor: Wikipedia.org / Pavel Ševela / Creative Commons

Praha / Aktualizováno - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá za automatické, že ve vládním vyjednávacím týmu k církevním restitucím budou i lidovci. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Za každou koaliční stranu by podle něho mohl být v týmu jeden, nebo dva ministři. Lidovci ke vzniku týmu ale nevidí důvod.

"Já se pokusím kolegům z KDU-ČSL vysvětlit, že je užitečné, aby byli součástí vládního týmu. Jestliže je to vládní tým, pak pokládám za automatické, že by v něm měli být zástupci všech tří koaličních stran," řekl ministerský předseda. S návrhem na vytvoření vládního týmu přišel po krachu jednání expertních komisí ČSSD a ANO se zástupci církví. Vláda už přitom má monitorovací tým k restitucím.

"Předpokládám tedy, že to bude delegace, která již bude sestavena na úrovni ministrů," podotkl Sobotka. "To, co je otevřená otázka, je, zdali za každou z koaličních stran tam bude jeden, nebo zdali tam budou dva zástupci," doplnil. O ustavení týmu chce jednat na příští koaliční radě, která by měla připravit konkrétní návrh pro jednání kabinetu.

Lidovci však ke vzniku nového týmu nevidí důvod. "Sociální demokraté s ANO jednali, jednání zkrachovala a nevidím žádný racionální důvod, proč by ta jednání měla pokračovat, když se nebyli ochotni dohodnout," řekl dnes ČTK předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "My jsme to v programu neměli, ANO to v programu nemělo, v koaliční smlouvě nic takového není a domnívám se, že to je prostě jen folklor," podotkl také ke změně restitucí. Kabinet by se podle něj měl soustředit na jiné věci - zvyšování konkurenceschopnosti, snižování nezaměstnanosti nebo konsolidaci státní správy. 

Případnou dohodu jsou přesto lidovci, kteří se dlouhodobě staví proti změně církevních restitucí, ochotni podpořit. "Když něco vyjednají a bude dohoda z obou stran, tak nemáme žádný problém tu dohodu podpořit. Že se nedohodli, tak nevím, proč by se potom najednou měli zázrakem dohodnout, když to bude vládní úroveň. Podle mě je to zase zbytečné vyčerpávání se," poznamenal Bělobrádek.

Sobotka dnes také řekl, že mu jde hlavně o to, aby se dohodla účelovost vyplácených finančních náhrad a zavedlo předkupní právo státu na vydávaný majetek. "My chceme mít jako vláda jistotu, že ty peníze například neskončí v nějakém kvazicírkevním podnikání, ale že budou skutečně použity na veřejně prospěšné účely," uvedl premiér. Nevidí prý důvod, proč by se tomu církve měly bránit.

Církve vznik vládního týmu navrhly, ale zároveň se již se zástupci politických stran nechtějí bavit o změnách církevních restitucí, ale diskutovat s nimi o "kooperativním modelu další spolupráce mezi státem a církvemi".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)