Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťana v Pákistánu odsoudili k trestu smrti za údajné rouhání

Ze světa / vlu / ČTK / 28. března 2014 18:16
Křesťana v Pákistánu odsoudili k trestu smrti za údajné rouhání

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Nadir Burney / Creative Commons

Láhaur (Pákistán) - Soud v pákistánském Láhauru uznal ve čtvrtek místního křesťana Savána Masíha vinným z rouhačství a odsoudil ho k trestu smrti. Obvinění muže z urážky proroka Mohameda vyvolalo loni v druhém největším městě země pouliční nepokoje, informovaly agentury AP a DPA.

Soud s Masíhem se konal celý rok s vyloučením veřejnosti z obavy před jeho lynčováním. Obhájce se chce proti rozsudku odvolat. Odsouzený podle BBC tvrdí, že důvodem jeho obvinění byl spor s přítelem o majetek.

Šestadvacetiletý Masíh byl zadržen loni 7. března. Poté vypukly v jeho čtvrti pouliční nepokoje, při nichž dav raboval a zapaloval domy příslušníků křesťané menšiny. Z výtržníků odpovědných za tyto nepokoje dosud nikdo potrestán nebyl.

Lidskoprávní organizace Amnesty International zpochybnila spravedlivost procesu s Masíhem, vyzvala k jeho okamžitému propuštění a potrestání viníků násilností v křesťanské čtvrti. Ohlas ve světových médiích vzbudil už předloňský případ obvinění nezletilé mentálně postižené křesťanky Rimšy Masíhové. Později se ukázalo, že důkazy proti ní nastrčil muslimský duchovní ze sousedství. Dívka byla po několika týdnech ve vězení propuštěna a později s rodinou emigrovala do Kanady.

Pákistánský zákon proti rouhání zakazuje urážku jakéhokoli náboženství, v praxi je však podle agentury DPA uplatňován pouze na urážku islámu. Za hanobení koránu hrozí doživotní vězení, za urážku proroka Mohameda trest smrti. Dosud nebyl nikdo za rouhání popraven, několik obviněných se však prý po propuštění stalo obětí lynče.

Ve své současné podobě byl zákon přijat v roce 1986 během vojenské diktatury generála Zijáula Haka. Islamisté zásadně odmítají jeho zrušení. V lednu 2011 byl zavražděn guvernér provincie Paňdžáb Salmán Tasír, v březnu téhož roku pak ministr pro náboženské menšiny Šáhbáz Bhattí - jediný křesťan ve tehdejší vládě. Oba muži kritizovali zneužívání zákona k vyřizování osobních účtů a snažili se o jeho zrušení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)