Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řezbář z Loštic již jedenáct let vyřezává před Velikonocemi dřevěné kříže

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 31. března 2014 13:45
Řezbář z Loštic již jedenáct let vyřezává před Velikonocemi dřevěné kříže

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Peter Schmelzle / Creative Commons

Loštice (Šumpersko) - Krvácející růže a srdce se letos staly hlavními motivy dřevěných křížů, které již 11 let vyřezává před Velikonocemi loštický řezbář Jaroslav Beneš. Symboly ukřižování Ježíše Krista nechá i letos při velikonočních obřadech posvětit. Kříže si poté odvážejí zájemci z různých koutů regionu. Řezbář z Loštic na Šumpersku je kromě křížů známý především svým betlémem, který čítá již přes dvě stovky figurek včetně skutečných obyvatel jeho města. 

Beneš se do vyřezávání křížů před Velikonocemi pustil před 11 lety na základě své vize. "Kříž je křesťanský symbol dobra, který byl však v minulosti i zneužíván, například ve válkách. Chci, aby sloužily lidem k dobru," řekl dnes ČTK loštický řezbář. Kříže letos vyřezal z lipového dřeva a stejně jako v minulých letech je čeká letos posvěcení od místního faráře. Stane se tak při bohoslužbš na Květnovou neděli. 

Letos je na třech dřevěných křížích vyobrazen Kristus, krvácející růže a krvácející srdce. "Růži jsem si vybral záměrně, je to královna květin a symbol lásky. Je to symbolické, Ježíš byl ukřižován v nejlepším rozkvětu," doplnil řezbář. Z plačícího srdce jsou zase vyvedeny tři tepny symbolizující Svatou trojici. Kříže také nesou řecká písmena alfa a omega. 

Loštický řezbář je známý především svým početným betlémem, který kromě tradičních křesťanských postav zachycuje i skutečné obyvatelé Loštic či osobnosti z celé Moravy. Pracuje na něm od roku 1994. Je autorem také nejmenšího betlému v tuzemsku, který se vešel do krabičky od sirek. Netradiční místo ve vydlabaném chlévě přitom obývá šest figur; malý Ježíšek má rozměry sedm milimetrů. Loni na podzim se společně se svým přítelem Petrem Herzigem Dubickým postaral o netradiční výzdobu loštické zastávky. Přeměnili ji v barevnou galerii; obrazy na zdech zachycují lišku Bystroušku, která z tohoto kraje pochází, i nejznámější postavy z regionu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)