Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dvouvěžový kostel ve Vanovicích soutěží o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje

Domácí zpravodajství / kir / ČCE / 2. dubna 2014 23:52
Dvouvěžový kostel ve Vanovicích soutěží o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje

Evangelický kostel ve Vanovicích
Autor: Wikimedia Commons

Praha - Unikátní dvouvěžový kostel Českobratrské církve evangelické ve Vanovicích soutěží o „Nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje v roce 2013“. Do soutěže se přihlásilo 23 staveb včetně několika sakrálních (např. mnohé katolické kostely a kaple nebo synagoga v Mikulově). V kategorii velké stavby bude první místo oceněno částkou ve výši 150 000,-Kč a druhé částkou ve výši 50 000,- Kč. Hlasovat je možné zasláním SMS do 4. dubna. Podmínky soutěže jsou k dispozici na stránkách www.kr-jihomoravsky.cz/pamatky/.

Evangelický kostel ve Vanovicích je výraznou dominantou Malé Hané. Vznikl v polovině 19. století a jeho unikátnost spočívá především v tom, že se jedná o ojedinělý dvouvěžový evangelický kostel na území České republiky Vanovice leží sedm kilometrů na sever od Boskovic. Podle portálu prezentující dědictví české reformace www.pamatky-cz.eu se se stavbou kostela začalo po mnoha průtazích ze strany úřadů a po řadě intervencí až v roce 1839 a trvala pět let. Slavnostní posvěcení 11. srpna 1844 bylo velkým evangelickým svátkem. Modlitebna ovšem ještě neměla věže (to neumožnoval Toleranční patent). Teprve po vyhlášení Protestantského patentu v roce 1861 smělo být k novorománské modlitebně přistavěno průčelí se dvěma vysokými věžemi. Od roku 1843 (to ještě nebylo možné mít zvony) používali ve Vanovicích ke zvonění zvláštní zařízení – stroj se třemi ocelovými podkovovitými pruty, na něž narážela dřevěná kladiva.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)