Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Italském kulturním institutu bude představena kniha rozhovorů s kardinálem Dukou

Domácí zpravodajství / juml / red / 3. dubna 2014 15:28
V Italském kulturním institutu bude představena kniha rozhovorů s kardinálem Dukou

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

Praha - Za přítomnosti Dominika kardinála Duky se 3. dubna v Italském kulturním institutu uskuteční oficiální představení knihy Setkání s Dominikem kardinálem Dukou OP nakladatelství Ikar. Titul vyšel u příležitosti životního jubilea Dominika kardinála Duky a představuje jeho osobnost a pozoruhodný životní příběh.

Dominik kardinál Duka, občanským jménem Jaroslav Václav Duka, se narodil v roce 1943 uprostřed 2. světové války v Hradci Králové v rodině člena zahraničního odboje. Jeho otec, František Duka, působil jako zbrojíř u britského Královského vojenského letectva (RAF).  „Svět mého dětství byl světem vojáků, cestovatelů a duchovních,“ vzpomíná Dominik Duka.

Stát se knězem se Jaroslav rozhodl ve čtrnácti letech. Na bohosloveckou fakultu v Litoměřicích ho však z politických důvodů přijali až na potřetí. V roce 1968 Duka tajně vstoupil do ilegálního řádu dominikánů a přijal jméno Dominik. O dva roky později byl kardinálem Štěpánem Trochtou vysvěcen na kněze. Úkoly duchovního však mohl plně plnit až po roce 1989.

V Italském kulturním institutu bude představena kniha rozhovorů s kardinálem Dukou

Obálka knihy Setkání s Dominikem Dukou
Autor: Euromedia Group

 „Mým posláním je nést znamení kříže v obou jeho dimenzích: úcty a lásky k Bohu a úcty a lásky k člověku, který byl stvořen k Božímu obrazu. Svět, kterým spolu se všemi ostatními jdu a půjdu dál, je ponořený do bouřlivých vln globalizace a nejednou se zdá smutný až k beznaději, protože nemá o co se opřít, o co usilovat, na co se těšit. Chybí mu úcta a láska ke svobodě. Svoboda bez úcty a lásky je prázdná a chybí jí vítězné znamení kříže,“ prohlásil Dominik Duka ve svém prvním kázání ve funkci kardinála.

Kniha autorské dvojice, Pavla Veselého a Renáty Luckové, vyšla u příležitosti 70. narozenin Otce kardinála Dominika a představuje jeho pozoruhodnou životní pouť. Přináší zasvěcený pohled mnoha významných osobností veřejného života a zachycuje klokotný běh společensko-kulturních a politických změn poslední doby v zrcadle jeho promluv, modliteb, přednášek, proslovů a dalších textů, které vznikaly v době jeho úřadu pražského arcibiskupa. Knihu zdobí barevná fotografická příloha, heraldické kresby a doplňují ji informace o katolické církvi v České republice.

 „V krátkém, tříletém a intenzivním působení pražského arcibiskupa můžeme tušit jeho celoživotní postoj – Zápas o člověka –, který uskutečňuje v plnosti svého hesla V Duchu pravdy,“ říkají autoři knihy, Pavel Veselý a Renáta Lucková. 

Kniha bude oficiálně představena veřejnosti za přítomnosti Dominika kardinála Duky 3. dubna od 17:00 hodin v Italském kulturním institutu. Během setkání s Dominikem kardinálem Dukou OP vystoupí mezzosopranistka Virginie Walterová, držitelka Světové ceny Antonína Dvořáka, harfenistka Zbyňka Šolcová a Jindřich Koníř, hráč na klávesové nástroje a držitel Světové ceny Antonína Dvořáka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)