Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Miloš Rejchrt pro rozhlas připomněl výročí popravy Dietricha Bonhoeffera

Domácí zpravodajství / kir / Český rozhlas / 9. dubna 2014 19:07
Miloš Rejchrt pro rozhlas připomněl výročí popravy Dietricha Bonhoeffera

Dietrich Bonhoeffer na známce vydané u příležitosti 20. výročí atentátu na Hitlera v červnu 1964
Autor: Wikipedie / Commons

Praha - 9. dubna roku 1945 byl v koncentračním táboře Flossenbürg spolu se čtyřmi dalšími muži popraven významný německý teolog, evangelický farář Dietrich Bonhoeffer. Toto výročí připomněl dnes v krátke glose pro Český rozhlas farář Miloš Rejchrt.

Bonhoeffer již v roce 1939 napsal: "Křesťané v Německu budou brzy stát před strašnou volbou: buď chtít porážku svého národa, aby byla zachráněna křesťanská civilizace, nebo chtít vítězství svého národa, a tím zničení této civilizace. Vím, kterou z těchto dvou možností musím zvolit." 

Podle Rejchrta Bonhoeffer zvolil cestu spiknutí, jehož cílem bylo zbavit Německo Hitlera. Spojil se s podobně smýšlejícími vysoce postavenými činiteli kolem admirála Canarise. Žádný z pokusů o atentát však nevyšel, naopak, konspirační síť byla dohledána a pochytaní spiklenci oběšeni. Stalo se tak na přímý Hitlerův rozkaz 14 dní před osvobozením flossenbürgského koncentráku americkou armádou.

Bonhoeffer byl zatčen již v roce 1943. Ve vazbě směl psát a využíval toho. Nemohl být v cenzurovaných dopisech příliš konkrétní, ale možná právě proto některé jeho úvahy mají nadčasovou platnost. Například v pojednání o hlouposti varuje: "Nikdy se nepokoušejte přesvědčovat hlupáka argumenty, nemá to smysl a je to nebezpečné."

"Podle Bonhoeffera totiž existuje zvláště nebezpečný druh hlouposti, které mohou podlehnout v masovém měřítku i lidé vysoce inteligentní, zvláště ti, kteří se rádi druží a mají rádi velkolepost. Každé silnější uplatnění vnější moci, ať politické či náboženské, velkou část lidí raní hloupostí… Ohromující dojem, vyvolávaný vnější mocí, připraví člověka o jeho vnitřní samostatnost… Moc jedněch potřebuje hloupost druhých… Hlupák se postupně stává nástrojem bez vlastní vůle, a je pak schopen jakékoli špatnosti a současně neschopen rozpoznat ji jako zlo", interpretuje Rejchrt německého teologa.

"Bonhoefferovu úvahu jsme si až do roku 1989 opisovali na stroji, tiskem vyjít nesměla. Dnes už nezní tak aktuálně a podvratně jako tehdy. Hodně se od té doby změnilo, vytratila se ochota nechat se ohlupovat mocensky zaštítěnou ideologií. Bonhoefferovo pojednání o hlouposti lze dnes vnímat jako svědectví o době, která minula. Kéž by na věčné časy a nikdy jinak"!, dodal pro Český rozhlas farář a disident Miloš Rejchrt.

 

Související článek publikovaný v Magazínu ChristNet.cz: Je nenáboženská interpretace faráře - "atentátníka na Hitlera" - reflexí válečných hrůz?

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)