Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se sešel s bývalými sexuálními otrokyněmi (Aktualizováno)

Ze světa / juml / ČTK / 10. dubna 2014 18:08
Papež František se sešel s bývalými sexuálními otrokyněmi (Aktualizováno)

Jorge Mario Bergoglio, první papež pocházející z amerického kontinentu a první z Tovaryšstva Ježíšova
Autor: Flickr.com / Jeffrey Bruno / Creative Commons

Vatikán - Papež František se dnes sešel se čtyřmi bývalými sexuálními otrokyněmi. Byly údajně z Maďarska, Argentiny a Chile a podle mnohých zahraničních médií byla mezi ženami nucenými v minulosti k prostituci i Češka. Anglická mutace Rádia Vatikán ale hovoří o ženě z Československa a agentura AFP napsala, že jde o Slovenku. Papež zároveň na konferenci o obchodování s lidmi ve Vatikánu odsoudil tuto praxi jako zločin proti lidskosti.

S odvoláním na prohlášení Vatikánu agentura ANSA uvedla, že si papež vyslechl vyprávění čtyř mladých bývalých prostitutek o jejich osudech. Povzbuzoval je, aby se pokusily překonat svoje traumatickou zkušenost.

"Obchod s lidmi je ranou na těle současného lidstva, ranou na Kristově těle. Je to zločin proti lidskosti," prohlásil papež podle české mutace serveru Rádia Vatikán před účastníky v pořadí už druhého sympozia o boji proti obchodu s lidmi.

"Jestliže jsme se zde sešli, abychom spojili své síly, znamená to, že si přejeme doprovázet a posilovat strategie a profesionální přístup evangelijním soucitem a blízkostí k mužům a ženám, kteří jsou oběťmi tohoto zločinu," citoval Františka vatikánský rozhlas.

Sympozia se účastnili jak představitelé policie, tak humanitární pracovníci z více než 20 zemí. Úkoly každé z těchto skupin jsou podle papeže různé. První používá tvrdé nástroje legislativy, druhá má obětem zločinu nabídnout přijetí a lidskou vřelost. Jde o přístupy, které se vzájemně doplňují, a jejich spolupráce je velmi důležitá, uvedl František.

Hlavním cílem vatikánského sympozia bylo posílit mezinárodní spolupráci v boji s touto formou organizovaného zločinu. Šéfové policií, kteří se konference zúčastnili, založili podle agentury AFP takzvanou skupinu svaté Marty, na počest místa trvalého pobytu papeže. Skupina se má scházet pravidelně s představiteli církve v rámci spolupráce proti tomuto druhu zločinu. Příští zasedání se má uskutečnit v listopadu v Londýně.

"Naše strategie musí fungovat napříč všemi hranicemi, jazyky, kulturami a náboženskými vírami," řekl k tomu generální tajemník Interpolu Ronald Noble. "'Obchodníci' se nestarají o tyto rozdíly, naopak z nich celá léta těží," dodal.

"Pokud jde o obchodníky s bílým masem, to jsou skuteční zločinci. Můžeme jistě říct, že takto se s člověkem nenakládá, ale naše práce má své limity. Musí zasáhnout občanské autority a pořádkové síly," řekl na fóru podle Rádia Vatikán nigerijský kardinál John Onaiyekan.

Šéf italské policie Alessandro Pansa podotkl, že prvotním cílem bezpečnostních složek je zachraňovat lidské životy. "V boji s obchodem existuje koordinace, jde o boj proti formě organizovaného zločinu, který je zdrojem vůbec největšího nelegálního obohacovaní na světě. Proto se v něm angažují všechny země," upozornil. Spolupráce ale prý vázne v péči o oběti sexuálního otroctví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)