Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež na Boží hod velikonoční vyzval k míru v Sýrii a na Ukrajině

Ze světa / kir / čtk / 21. dubna 2014 13:53
Papež na Boží hod velikonoční vyzval k míru v Sýrii a na Ukrajině

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František ve svém tradičním velikonočním poselství na Boží hod velikonoční vyzval svět k míru a konkrétně zmínil například konflikty v Sýrii či na Ukrajině. Požehnání Městu a světu (Urbi et orbi)  pronesl na zaplněném Svatopetrském náměstí a svoji promluvu zakončil zcela neformálně, když lidem popřál dobrou chuť k velikonočnímu obědu.

Papež svou řeč pronesl z balkónu svatopetrské baziliky poté, co pod širým nebem odsloužil slavnostní velikonoční bohoslužbu. Účastnilo se jí odhadem 150.000 poutníků z celého světa.

Požehnání Městu a světu František pronesl latinsky a následné poselství italsky, stejně jako loni, kdy oslavy Velikonoc vedl krátce po svém zvolení do čela katolické církve. Františkovi předchůdci, včetně předchozího papeže Benedikta XVI., zdravili věřící v desítkách jazyků.

Papež svět vyzval, aby se snažil o mírové řešení konfliktů - zmínil například Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Nigérii či Ukrajinu. Vzpomněl ale i na lidi bojující s nejrůznějšími epidemiemi, například na nakažené virem ebola v africké Guineji.

"Žádáme tě, Pane, abys ukončil veškeré války a konflikty, velké i ty malé, staré i ty nové," řekla hlava katolické církve. Nejvíce se pak papež věnoval situaci v Sýrii a na Ukrajině. Mezinárodní společenství by podle něj mělo napnout veškeré své síly, aby vyjednalo "dlouho očekávaný a stále nepřicházející mír" v Sýrii a vyzval, aby ani jedna se znepřátelených stran nepoužívala sílu proti civilistům.

Také na Ukrajině by se podle Františka měli vyjednavači snažit zabránit jakémukoli násilí a v "duchu jednoty a dialogu nalézt cestu, jíž se země v budoucnosti vydá".

Za týden Vatikán čeká další slavnostní událost, která bude co do počtu návštěvníků ještě masovější než Velikonoce. Na svatořečení dvou papežů - Jana Pavla II. a Jana XXIII. - by do Říma podle odhadů mohlo přijet až několik milionů lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)