Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda asi prodlouží lhůty pro posouzení restitučních žádostí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 22. dubna 2014 16:25
Vláda asi prodlouží lhůty pro posouzení restitučních žádostí

Předseda vlády ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Autor: ČSSD

Praha - Vláda ve středu zřejmě vysloví souhlas s návrhem skupiny poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro posuzování žádostí o vydání majetku v církevních restitucích. Místo současné půlroční lhůty by měla platit roční. Vláda ale možná vysloví některé připomínky. Vyplývá to z předběžného návrhu stanoviska pro jednání kabinetu.

Předloha prodlužuje o šest měsíců i nynější roční lhůtu pro posuzování složitých případů. Navrhované prodloužení lhůt má umožnit skutečně odpovědné posouzení podaných výzev, uvádějí autoři novely zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Pro značné množství žádostí podle nich není nynější lhůta dostatečná. Církve podle údajů ze začátku března podaly 5248 výzev, které se týkají 112.873 pozemků a 1842 staveb.

Podle návrhu stanoviska pro vládu se prodloužení lhůt jeví jako legitimní, a to kvůli vysokému počtu žádostí o vydání majetku. "Negativem tohoto řešení naopak může být prodloužení celého procesu církevních restitucí a oddálení okamžiku vzniku práva žadatelů o vydání majetku obrátit se na soud a domoci se vydání majetku soudní cestou," stojí v materiálu.

Prodloužené lhůty podle návrhu stanoviska také vytvoří předpoklad pro celkově nižší počet možných soudních sporů. "Vláda nicméně konstatuje, že případné další oddalování okamžiku, kdy se oprávněné osoby budou moci obrátit na soud, by v budoucnu již mohlo být v rozporu s principem jejich legitimního očekávání," stojí také v návrhu.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle přijatého zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)