Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatý Jiří - svátek skautů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 24. dubna 2014 9:42
Svatý Jiří - svátek skautů

Logo českých skautů
Autor: Wikipedia.org / Keekstudio

Praha - Junáci dnes oslaví svátek svatého Jiří, svého patrona, řadou akcí po celé republice. Skautská setkání určená i veřejnosti se budou konat také o víkendu. ČTK o tom informovala Jitka Taussiková ze Skautu. Zájem o skauting v Česku roste, od roku 2006 se počet členů navýšil o 25 procent. Svátek budou slavit i skauti v řadě dalších zemí.

"Skautský den se slaví nejrůznějšími způsoby. Někdo ve čtvrtek 24. dubna vyrazí do školy nebo zaměstnání ve skautském šátku či kroji, někdo pozdraví ostatní skauty na Facebooku, ale především se po celé zemi konají desítky setkání a dalších akcí, jak pro skauty, tak často pro veřejnost," uvedl místostarosta Junáka Petr Vaněk.

Například v Plzni se Junáci tradičně sejdou na náměstí T. G. Masaryka u pamětní desky připomínající skauty pronásledované nacisty a komunisty, v Beskydech se zase v sobotu uskuteční tradiční výstup na mohylu Ivančenu. Břeclavští skauti vysadí skautský strom, v Děčíně uspořádají tradiční setkání pro veřejnost spojené s workshopy Svatý Jiří pod zámkem. V Praze 8 se bude konat Skautský den v sobotu v Ďáblickém háji.

Svatého Jiří za patrona všech skautů a skautek zvolil před více než 100 lety zakladatel skautingu Lord Robert Baden Powell. Světec je pro skauty připomínkou vítězného boje dobra se zlem a hodnot jako čestnost, pravda či statečnost.

V České republice je ve 2108 oddílech více než 50.000 junáků, čímž se Skaut řadí k největším výchovným organizacím. Zájem o skauting narůstá hlavně mezi dětmi mladšího školního věku. Ve světě se pak ke skautskému hnutí hlásí na 40 milionů lidí ve 216 zemích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)